Wat is het Jongeren Adoptie Plan

Het is de bedoeling dat jongeren 3 maanden lang met een raadslid of een commissielid mee gaan lopen. Ze worden als het ware ‘geadopteerd’. Ze wonen elke week een vergadering bij en beginnen met een raadsvergadering waarbij ze toeschouwers zullen zijn, dit om een beetje een indruk te krijgen van hoe zo’n vergadering in zijn werk gaat. Daarna gaan de jongeren een fractievergadering bijwonen. Het is belangrijk dat de jongeren vanaf het begin een raadslid kiezen die bij een fractie zit, die een beetje aansluit bij hun eigen ideeën. Als derde zullen de jongeren namelijk een commissievergadering bijwonen, waarin ze het standpunt van de fractie ook gaan verwoorden. Daarvoor is het dus wel nodig dat ze het zelf ook een beetje eens zijn met die standpunten. Hierover worden de jongeren van tevoren uitgebreid geïnformeerd en ze krijgen ook de kans persoonlijk kennis te maken met de raadsleden voordat men echt van start gaat.

Na de commissievergaderingen volgt er weer een raadvergadering, maar deze zullen de jongeren niet alleen passief bijwonen. Er wordt namelijk ook een ‘schaduwraad’ georganiseert, waarin de jongeren met elkaar discussiëren over een aantal onderwerpen die aan bod zijn geweest in de commissies. Dit vormt een cyclus van een maand en zo zullen er dus 3 plaats vinden.

Dat is dus het plan. Medewerking van de gemeente hebben is er al volledig. Zo’n 25 raads- of commissieleden zijn bereid een jongere te adopteren en Newfun heeft iemand binnen de gemeente die ze kan informeren over wat leuke onderwerpen zijn en dat soort zaken. Zelfs de burgemeester wil meedoen. Het enige en belangrijkste wat nu nog geregelt moet worden zijn gemotiveerde jongeren die het leuk vinden aan dit plan mee te doen.

Ook De Digitale Stad Nieuwegein wil een actieve rol spelen met het informeren van de jeugd over dit plan. Geregeld zullen we u op de hoogte houden omtrewnt de ontwikkelingen en! ervaringen van jongeren die mee gaan doen.

Ben je nu al geinteresseerd en wil je je aanmelden, dan kan dat. Schrijf naar: New Fun, Kerkveld 63, 3431 EC Nieuwegein of stuur een E-mailtje aan Elly van der Woude.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk