Wat is er nu echt belangrijk

De raad was dus best wakker en middels een Artikel 42 brief stelde CDA en Groen Links een aantal vragen duidelijk reagerend op de informatie die de heer van Oostrum naar de raadsfracties gestuurd had. De brief was van 3 augustus en het antwoord kwam veertien dagen later. Dat is heel vlot voor een artikel 42 brief maar heeft misschien ook te maken met de aard van het verhaal waar omheen door dees en geen nog al wat gesuggereerd werd. Ik zal u niet vermoeien met de details van het antwoord. Maar dat maakt een groot aantal zaken heel duidelijk en heeft o.a. inzicht gegeven hoe deze zaak qua tijdsverloop gegaan is en waarom er dus zonder die kennis zoveel vragen konden opkomen. Het was misschien beter geweest wanneer we meteen na de actie van van Oostrum cs bij de rechter deze uitleg als informatie zouden hebben gekregen, in plaats van zoveel later.

Zo komt de gemeente nog op haar pootjes terecht afgezien van de verder nog lopende nasleep. Dat moeten we maar afwachten. Wat blijft is verwondering. Is het verhaal van de gemeente nu echt het hele verhaal. Is de heer van Oostrum een fantast? Waarom mag mevrouw Mulder directeur van Kinder Opvang Brummi in de commissie Soc van afgelopen donderdag een heel verhaal komen vertellen, terwijl dezelfde commissie al eerder niet geïnteresseerd was in de verhalen van de advocaat van de heer van Oostrum. Immers de commissie heeft totaal geen bevoegdheid in deze. Is dit een CDA onderonsje? Kent Brummi het gezegde niet: ” Spreken is zilver en zwijgen is goud”, vooral wanneer er nog procedures lopen!? En waarom vertelt mevr. Mulder dat mevr Verbeek bij de Rijnhuizenschool betrokken is geweest maar over de bestemming van de school niets had mogen zeggen. Heeft mevrouw dan wel iets (toe)gezegd? En als een wethouder iets (toe)zegt staat dat dan niet op papier? Hoe komt het dan dat van Oostrum geen enkel papier heeft? Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. De vraag is of dat wie dan ook wat verder brengt.

Wat ons betreft is het verhaal nu afgesloten ook al omdat veel belangrijkere zaken onze aandacht benodigen.

Het meest urgent is de bezuinigingsronde die het college nu probeert aan te kaarten. De noodkreten klinken op. SWN en Sportraad zijn de eersten en zeker niet de laatsten. Voor de V.S.P. blijft de vraag of de denkwijze van het college handig en verstandig is! Activiteiten afbouwen en daarop bezuinigen zonder te weten wat de maatschappelijk consequenties en kosten zijn. Tevens, en dat hebben we al eerder gezegd, wordt de stad geen keuze geboden. U mag tussen de volgende bezuinigingen kiezen en daar betalen we de volgende zaken van! Dat de stad misschien wel kiest om de voorzieningen te handhaven middels gewoon wat extra betalen, schijnt in de gedachten van het college volledig onmogelijk te zijn. Volgens de VSP is dat niet juist. Let wel, ook wij weten dat meer betalen niet erg leuk gevonden zal worden door de mensen van onze stad. Maar wanneer er verteld kan worden waar het echt om gaat en wat er op het spel staat dan is men nog steeds niet blij maar kan het wel begrijpen. Dat vertellen is nu juist het probleem. Daar is deze gemeente nog steeds niet erg goed in, gewend als ze zijn aan het automatisme van hun monopolie en hun autoriteit. Het is overigens heel eenvoudig. Politiek, college, ambtenaren, u bent er voor de burgers en niet andersom. Uitleg is dus een van uw voornaamste functies.

Leg dus eerst eens uit waarom die 6 miljoen per jaar precies nodig zijn en hoe u dat geld gaat besteden. Wacht dan af of de raad het daarmee eens is en laten we dan uitzoeken hoe we die financiering gaan doen! Dat is wat anders dan nu allerlei instellingen en organisaties van voorlopige voornemens tot subsidievermindering op de hoogte te brengen. Alsof daar ruimte zit. Alsof die lichamen al niet jarenlang trachten om hun taken zo goedkoop mogelijk te verrichten. Dat weet de gemeente ook wel en dus geeft zij bij de SWN alvast maar aan waar die instelling in de toekomst geen tijd en geld meer hoeft te besteden. Alsof het al zeker is dat SWN daardoor de hele bezuiniging kan betalen. Zo te zien heeft dus niemand wat te kiezen en gaat straks toch met 18 voor en 15 tegen een aantal zaken gebeuren die behalve op financieel gebied waarschijnlijk nauwelijks voldoende zijn doordacht. Zie ook mijn verhaal over de besparingen op onderhoud van afgelopen week!

Is er nu echt geen andere manier?

Wilt u reageren, voor of tegen, dan zien wij uw reacties met interesse tegemoet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk