Wat is de meerwaarde van een goede productvideo voor ondernemers?

Wie een productvideo gaat maken, realiseert zich al snel dat hier heel wat bij komt kijken. Dat is helemaal niet erg, want je kunt bijna alles aan een videoproductie uitbesteden: het filmen, het editen, de na-effecten, de animaties, de ondertiteling en voice-over. Zelfs het online publiceren en het optimaliseren voor bijvoorbeeld YouTube kun je uit handen geven. Alleen de inhoudelijke input voor het videoscript moet je zelf verzorgen. Dit kun je maar beter niet uit handen geven. Hierin staat wie jij als bedrijf bent en hoe je jezelf wilt profileren. Niemand weet dat beter dan jij.

Jouw trots: jouw bedrijf!
Hoe je je profileert, kan niemand anders behalve jij bepalen. De videoprofessionals zijn er om met je in overleg te gaan, het technische aspect te bespreken en te bepalen wat er op dit vlak precies nodig is. Maar de kern, dat ben jij. Het imago en de missie van het bedrijf is jouw verantwoordelijkheid, niet die van iemand anders. Alleen jij weet wat je sterke punten zijn.

Wat er in een videoscript moet staan
Een script schrijven is niet eenvoudig, maar ook verre van onmogelijk. Je staat er namelijk nooit alleen voor. Je kunt altijd professionele hulp inschakelen en één of meerdere mensen revisies laten aanbrengen. Zonder script kun je de filmprofessionals niet aan het werk zetten. Gebruik een heldere opbouw volgens de bekende formule introductie-middenstuk-slot. In de introductie grijp je de interesse van de kijker. Je komt meteen tot de kern. In het middenstuk vertel je hoe jij het probleem aanpakt, of wat jouw missie is. De conclusie is helder: jij bent de beste optie.

Wat gaat zo’n video laten maken kosten?
De kosten voor het laten maken van een video zijn uiteraard variabel. Het ligt er maar net aan wat jij precies gefilmd wilt hebben, welke technieken hiervoor nodig zijn, hoeveel man erbij betrokken wordt en hoelang de video of video’s precies gaan duren. Er is geen vaste winformule die elke keer succesvol blijkt. Nee, in tegendeel: omdat elk bedrijf uniek is, is voor elk bedrijf een andere aanpak nodig. Bovendien wil je niet bekend staan als na-aper van een ander.

Tarieven in praktijk
‘Alle beste in het leven zijn gratis’ zeggen ze weleens. Dat is zeker iets dat geen enkel bedrijf moet vergeten. Maar in de zakenwereld liggen de feiten iets anders dan in de privésfeer: een bedrijf moet geld opleveren, want anders gaat het kopje onder. Een film van hoge kwaliteit, geschoten door een professional met jarenlange ervaring en met de beste materialen die te vinden zijn, kost uiteraard meer dan wanneer je een student met een telefoon laat filmen. Kwaliteit kost geld. Maar kwaliteit draagt ook bij aan je betrouwbaarheid en je reputatie.

Hoe druk je kosten?
Een goede voorbereiding is het halve werk: dat geldt ook voor de draaidag. Zorg dat de cameraman of -ploeg die je inhuurt op de hoogte is van het plan en direct aan de slag kan. Bereid alles zo goed mogelijk voor, zodat de productie niet voortdurend onnodig stil hoeft te liggen. Gebruik de tijd die de cameraman op locatie is zo effectief mogelijk, bijvoorbeeld door korte video’s achter elkaar op te nemen. Het liefst zonder veel aan de opstelling te sleutelen.

Waarom kosten van ondergeschikt belang zijn
De kosten van een video zijn van ondergeschikt belang aan wat je er uiteindelijk mee kan. Natuurlijk moet er sprake zijn van een degelijke prijs-kwaliteitverhouding en moet je niet meer geld investeren dan je eigenlijk kunt missen. Het produceren van een marketingvideo is een investering en elke investering brengt risico’s met zich mee. Een sterke video echter is bewezen effectief en zal je omzet helpen vergroten. Wat dus echt belangrijk is, is wat je met je video kan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk