‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Ditmaal over dambordvliegen, en daarvan de soorten die het meest bekend zijn’ aldus Udo.

Dambordvlieg

Udo: ‘Volgens de website soorten.nl leven er in Nederland 73 soorten dambordvliegen, verdeeld over maar liefst 17 geslachten. De meeste zijn op het oog nauwelijks te determineren, omdat ze een of meer dubbelgangers hebben.’

‘Van die 17 geslachten zijn die van het geslacht…, dambordvliegen met 37 soorten altijd herkenbaar als damboordvliegen. Ze variëren wel in grootte, maar uiterlijk zijn het allen grijze vliegen met drie dikke, rechte zwarte strepen op hun borststuk en een donkergrijs achterlijf met vierkante witte of vormloze vlekken, dat hangt van de soort af.

‘Je ziet ze overal, ook vaak op het pad waar je op loopt maar ze komen niet in huizen of gebouwen. Het zijn allemaal aaseters, dus eten ze de resten van dode dieren (insecten maar ook ook de resten van grotere dieren). Nog iets over hun gezicht: naar verhouding grote, ronde, rode ogen en een voorgevel die naar mijn idee op een varkensneus lijkt. Enfin, voor alle zekerheid: twee Nieuwegeinse damvliegen van “groot” en kleiner postuur. Soorten onbekend.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk