‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Elk jaar zie ik langpootmuggen van voorjaar tot herfst en elk jaar is daar tenminste één nog niet eerder gevonden soort bij. Er komen in Nederland 87 soorten langpoten voor, dus ik behoef niet bang te zijn dat daar voor mij een keer een eind aan komt. Tenzij ik minstens 120 jaar word en dat zit er niet in, denk ik. Maar goed, in 2023 was het de hoefijzertijger’ aldus Udo.

Hoefijzertijger

Udo: ‘Langpoten van de familie Nephrotoma worden sinds enige tijd aangeduid als tijgerlangpoten.
Dat tijger is waarschijnlijk gebaseerd op de kleuren van deze langpoten: zwart en geel. Maar daar houdt het toch echt op. Dat iemand zijn vechthond van 60 kilo Caesar noemt kan ik nog wel begrijpen, maar een hele familie van langpootmuggen als tijger benoemen?’

‘Zo vond ik dit jaar een langpoot die hoefijzertijger bleek te heten. De combinatie van een hoefijzer en een tijger als naam… Nou ja, het is zo van de gekke dat je dit nooit meer vergeet. Dus als ik na 2023 een geel met zwarte langpoot vind weet ik het: een tijgerlangpoot. Alleen nog even opzoeken wat de soortaanduiding is. Makkie.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk