‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘Ik heb dit jaar ook nog een donker graanhaantje gevonden. Een klein kevertje, maar toch wel aardig, dacht ik’ aldus Udo.

Donker Graanhaantje

Udo: ‘Grashaantjes zijn kleine kevertjes van 3 tot 5 mm. Zij leven van meerdere grassoorten, dat kunnen dus ook granen zijn. Drie soorten zijn nogal zeldzaam, twee wat meer algemeen en daar is het donker graanhaantje er één van. Doordat ze zo klein zijn vallen ze nauwelijks op maar op een foto blijkt het een fraai beestje te zijn, nogal hoekig en zwart van kleur maar de schilden blijken metaalblauw te zijn als er voldoende licht op valt (of de zon).’

‘De grashaantjes zijn in Nieuwegein uiteraard op gras aan te treffen en de grassen groeien hier letterlijk overal. Niettemin, als je ergens staat en je ziet veel gras om je heen zal je toch echt door de knieën moeten om te constateren dat het een kevertje is en niet een of ander vlekje of vliegje, want ze bewegen weliswaar nogal traag, maar ze kunnen in een oogwenk verdwijnen door bijvoorbeeld aan de andere kant van het gras te gaan zitten.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk