‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: Bijvliegen zijn zweefvliegen die een (oppervlakkige) gelijkenis vertonen met bijen. Nou ja, met de meest algemene, zoals de honingbij. Er zijn meerdere soorten bijvliegen, de meeste heel algemeen. Overal waar bloeiende bloemen staan zijn bijvliegen te vinden, want ze eten ook hetzelfde als bijen.

En dàn is er nog een bandzweefvlieg die lijkt op een bijvlieg. En dus ook op een bij. Maar het kan ook andersom, dus een bijvlieg die lijkt op een bandzweefvlieg èn een bij. Beide vliegen zijn zg. zweefvliegen. De één heet blinde bij, de andere enkele-bandzweefvlieg. Op de foto ziet u de honingbij, de blinde bij en de enkele-bandzweefvlieg. Heeft u enig idee waarom die beestjes zo op elkaar lijken?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk