Afscheid nemen en doorgaan !!

Drie weken terug:

Als iets je raakt is het altijd verstandig even te wachten met het verwoorden ervan. De Begrotingsraad van 11/11 was voorlopig mijn laatste Raadsvergadering. Ik droeg de D66 zetel weer over aan mijn broer Paul, die ik op de kop af een jaar vervangen heb, daar hij zich gedwongen door tijdelijke gezondheidsproblemen, moest terugtrekken. Zijn volledige genezing en zijn terugkeer in de Raad was voor beiden een moment van reflexie; na onweer komt zonneschijn. Dus voortaan mijn columns niet meer als fractievoorzitter, maar als commissielid/niet-raadslid van ABZ. Een mond vol; hopelijk wel genoeg stof voor Columns.

Vanaf de tribune!

Na de installatie van mijn broer begon voor mij het grote zwijgen vanaf de publieke tribune; en dat is ongekend lastig. Op zich zou een tribune een gezellige toeschouwerplaats moeten zijn. Weliswaar soms wat hooligans en spreekkoren; echter niets van dat alles. Publiek is er ook nauwelijks. (Het is stil aan de overkant) De stoelen worden bezet door qq ambtenaren en door een aantal commissieleden. Per item zie je nu en dan wat geïnteresseerden/belanghebbenden; maar dat is het dan ook. Wij kunnen er wederom niet onderuit om te constateren, dat politiek spreekt maar niet aanspreekt.

Gemiste kans!

De afgelopen Begrotingsvergadering was helaas ook weer een gemiste kans om de politiek onder de mensen te brengen. Dat D66 zich niet kan vinden in “Nieuwegein Kiest”.heb ik in mijn vorige Columns al uit en te na beschreven. Wij blijven echter met een positieve insteek debatteren. Wij zijn dat niet alleen verplicht tegenover onze kiezers, maar ook tegenover de democratie. En niet in de laatste plaats; zo zitten wij in elkaar. Dus hadden wij een bijdrage aan de Algemene Beschouwingen voorbereid, waarin wij probeerden de scherpe kantjes van “Nieuwegein Kiest”er af te slijpen. Wij deden dat inclusief een tegenbegroting. Via de begrotingsruimte, grotendeels terugdraaien van de voorzieningen en een extra stijging van de OZB creëerden wij ruimte voor minder bezuinigingen op sociaal/buurtwerk, cultuur en sport. Om de raadsleden bij de les te krijgen, bood onze fractievoorzitter – Paul Reusch – hen twee minuten van onze spreektijd aan om na te denken over hun keuzes en wat zij die dag wilde bereiken. Helaas hielp dit ook niet om tot een breed gedragen gebaar naar de Nieuwegeinse bevolking te komen. Ondanks dat de Tegenbegroting van D66 en de Beterbegroting van de PvdA enerzijds en voorstellen van de coalitie partijen anderzijds elkaar voor ca 2/3 overlapten, kwam er geen gemeenschappelijk initiatief van de grond. De coalitie had alles al achter de deur geregeld en had geen behoefte aan overleg. Dit leidde ertoe dat de Begroting 2005-2009, inclusief de budgettaire consequenties van Nieuwegein Kiest slechts met 18 stemmen voor werd aangenomen. Over draagvlak gesproken.

Plannen van Aanpak slagen alleen met een breed draagvlak. College en Coalitiepartijen, wederom een gemiste kans!!!

Referendum en kort geheugen!

Een hot item de afgelopen jaren was het raadplegend referendum. Dit kroon juweel van D66.wordt nu zachtjes de nek omgedraaid. Op 5 maart 1998 nam de Gemeenteraad van Nieuwegein op initiatief van D66 de Referendumverordening Nieuwegein aan. Nieuwegein liep voorop; heus!!! Op 18 december 2001 werd de “Verordening op het correctief raadgevend referendum 2001” door de Raad aangenomen in het kader van de Tijdelijke Referendumwet. Een gevolg van de nacht van Wiegel. Het venijn zit echter in het woordje tijdelijk. Op 31 december as. loopt deze wet namelijk af en wordt niet verlengd. Onze eigen verordening is destijds vervangen door de tijdelijke wet en is dus niet meer werkend. Wat is dan de oplossing? U raadt het al. Onze Verordening weer van stal halen, die destijds breed gedragen door de Raad is aangenomen. Dus wat doet D66; zij dienen een motie in tijdens de Begrotingsraad om dit te ontstane gat te dichten. Je mag toch rekenen op je partners uit het verleden. Helaas, het College ontraadde de motie (want zij waren al doende; met wat???) En jawel hoor, CDA, VVD en SGP/CU volgden slaafs; op zich nog geen ramp; echter de PvdA brak door midden. Met 17/15 werd de motie verworpen. Naast een gebrek aan geheugen, waren ook de perikelen rond het Binnenstadreferendum excuses om tegen te stemmen. Dus als je auto het eens laat afweten, ga je voortaan per postkoets. Dank aan degenen (PGN, GL, LN, ONS, VSP en ½ PvdA) die ons steunden. Laten de tegenstanders maar echt de postkoets nemen naar Conservativia!!

Hans Reusch

D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk