‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: Er vliegen enorm veel soorten wespen in Nieuwegein rond, en ik vindt elk jaar weer soorten die ik nog niet eerder zag. Grofweg worden ze verdeeld in solitaire en sociale wespen. “Limonadewespen” zijn vooral sociale wespen, en daarvan zijn het de gewone en de Duitse wesp omdat die gek zijn op zoet. Vreemd genoeg heb ik dit jaar tot nu toe geen van die zoetekauwen kunnen ontdekken, en ook de andere sociale soorten laten dit jaar vrijwel allemaal verstek gaan.’

‘Van de niet sociale wespen vond ik onlangs een cicadendoder (Gorytes laticinctus). Voor mij een nieuwe soort, kleiner dan de sociale, maar zij lijkt verder wel erg op de bekende wespen. Dus bij deze: een cicadendoder, rustend op een rozenblaadje.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk