‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Het is pure herfst dus vanaf nu moet ik bijna geheel teruggrijpen op beestjes die in warmere dagen rondscharrelen of vliegen in mijn nabijheid. Eind juli was dat onder andere het geval met een volslanke, steenrode heide-libellen-dame, boven op een uitgebloeide pioenroos in mijn tuin. Tot in oktober zou ze nog nuttig kunnen zijn geweest met het vangen van allerlei muggen, maar ik heb haar na het maken van de foto nooit meer teruggezien.’

Udo: ‘Libellen zijn grote en daardoor opvallende insecten, die je ziet als ze door de lucht razen of bewegingloos ergens op zitten vanwaar ze een goed uitzicht hebben op hun omgeving. Hoewel wij het in Nieuwegein moeten doen met af en toe een sprietje heide dat staat te verpieteren in de klei, zijn hier allerlei heidelibellen in omloop. Dit is een dame steenrode heidelibel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk