‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Nu er de laatste dagen weer wat regen is gevallen, zijn de gewoonlijk natte plekken in Nieuwegein weer echt natte plekken geworden. Moerassig dus. Tussen die plekken kan worden gependeld door de moeras-pendel-vliegen, pendelaars die, anders dan de andere pendelaars, vooral te vinden zijn op natte, zompige plaatsen. Bij deze: de moeraspendelvlieg.

Udo: ‘Pendelvliegen zijn vrij algemene vliegen, al zullen de meeste mensen wel denken dat het wespen of bijen zijn. Er zijn in Nieuwegein 3 soorten te vinden, en daarvan is de moeraspendelvlieg de soort die het houdt bij zompige plaatsen, waarvan  er sinds enkele dagen weer wat zijn in Nieuwegein. De twee andere soorten scharrelen ook in tuinen rond maar deze zweefvlieg houdt het bij drassige plekken. Hij of zij lijkt sprekend op de andere soorten.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk