‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘De vroegbloeiers in de natuur zijn niet alleen voorjaarsplanten, maar het zijn ook allerlei beestjes. Die beestjes vallen het meest op als ze op bloemen zitten, en daar komen ze voor de nectar en het stuifmeel. Zoals dit zandbijtje, met de naam viltvlekzandbij.

Udo: ‘Zandbijen hebben hun nesten in en onder het zand. Daarvan ligt er tegenwoordig heel veel in Nieuwegein, dus de bijen met een vachtje die je ziet zijn meestal een soort zandbijen. Ze verschijnen vaak al in het vroege voorjaar, op vroegbloeiers als speenkruid, paardenbloem en wilgen. Deze viltvlekzandbij was al eind maart in de weer. Op speenkruid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren