‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen.

Ziet u ergens een plantje, zwammetje of beestje maar weet u niet welke het is? Maak er dan een digitale foto van en vermeldt natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven als u het naar ons mailt. Udo: ‘Dit keer een algemene plant in Nieuwegeinse slootranden, bermen en velden. De gewone smeerwortel’.

Udo: ‘De gewone smeerwortel dankt zijn naam aan zijn wortel, die eeuwenlang in fijngestampte vorm op open wonden werd gesmeerd. Dat voorkwam infectie, hetgeen als helend werd ervaren. Ook werd het uitwendig gebruikt bij allerlei inwendige kwetsuren, maar of dat echt hielp? Evengoed is het een fraaie, grijsbehaarde plant met talrijke bloemtrosjes in vele kleuren, behalve geel. De klokjesvorm van de bloemen is specifiek voor deze plant.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk