‘Wat groeit daar in Nieuwegein’

In Nieuwegein vind je planten op plekken waar je ze totaal niet verwacht. Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Udo Tenge is zijn hele leven al een groot liefhebber van de natuur en dan met name de flora. Wilde bloemen en planten nemen een groot deel van zijn vrije tijd in beslag. Heeft u een plantje, stuur deze naar onze redactie met een digitale foto en natuurlijk de vindplek, dan zorgen wij dat deze wordt beschreven. Deze week de: ‘de grote Vossenstaart.’

Bloeiend gras is meestal een lust voor het oog. Dus u mist iets als u gras alleen maar wilt beschouwen als een soort vaste vloerbedekking voor buiten. De eerste opvallende grassoort die in Nieuwegein overal begint te bloeien is de grote vossenstaart. Veel planten hebben een vaak onbegrijpelijke naam, maar de aren van vossenstaarten lijken inderdaad op de pluimstaart van een vos. Ze lijken ook sterk op verwante soorten die wat later bloeien, maar die zijn kleiner en heel wat zeldzamer: de geknikte en de rossige vossenstaart. Later in de zomer, als de grote vossenstaarten zijn uitgebloeid, verschijnen de aren van het timoteegras en dat lijkt ook op de grote vossenstaart, al kan het wel wat groter worden.

Tegenwoordig zet men vaak pollen ‘sier’gras in de tuin. Dat zijn vaak buitenlandse soorten want wie wil er nu ‘gewone’ graspollen in zijn tuin? Toch zijn er zelfs in Nieuwegein wel grassen die het best goed zouden doen in een tuin. Kijkt u daar maar eens naar uit. Maar voordat u besluit zo’n pol in de tuin te planten (zaaien kan ook) moet u zich er wel van overtuigen dat het om een pol gaat en niet om gras dat zoden vormt. Zodenvormend gras woekert al snel en is lastig te verwijderen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk