Wanneer komt een minihijskraan van pas?

De hijskraan is onmisbaar bij menig bouwproject. Voor het grote werk is een torenkraan huren of kopen dan vaak ook de beste optie. Maar zo’n groot object is niet overal de meest handige keuze, en kans zelfs compleet onwerkbaar zijn. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als een minihijskraan. Zoals de naam al suggereert is dit een kleinere hijskraan die minder ruimte in beslag neemt. We bespreken een aantal voorbeelden van wanneer die van pas komt.

Bouwprojecten op beperkte ruimte
Bouwprojecten hebben niet altijd alle ruimte tot hun beschikking. Soms moet er gebouwd worden op plekken waar ruimte schaars is. Dan is een hijskraan wel noodzakelijk, maar moet het er wel een zijn die gemakkelijk kan manoeuvreren in krappe ruimtes en überhaupt op de bouwplaats kan komen. Een minihijskraan is voor deze situatie een uitkomst. Hij komt natuurlijk niet zo hoog als een torenkraan en heeft ook niet hetzelfde draagvermogen, maar evengoed kan hij hier van grote waarde zijn.

Dakwerkzaamheden met zware materialen
Bij werken op hoogte zijn altijd hulpmiddelen nodig. Steigers komen daar vaak bij van pas, maar dat is enkel een middel om veilig op een hoogte te kunnen komen en werken. Een steiger kan geen zware materialen voor je verplaatsen. Als het gaat om werkzaamheden aan een dak waar zware materialen bij komen kijken, bijvoorbeeld wanneer dakcomponenten vervangen moeten worden, is een minihijskraan ook een uitkomst.

Evenementenbouw
Ook bij evenementen kan een minihijskraan uitstekend van pas komen. Daar waar podia opgezet moeten worden en lichtinstallaties en andere apparatuur op hoogte geïnstalleerd moeten worden, is een goed hulpmiddel immers geen overbodige luxe. Het kan het werken op hoogte mogelijk maken, maar ook het verplaatsen van grote en zware materialen. Ook is de ruimte om te manoeuvreren vaak beperkt op een evenemententerrein – zeker naar mate er meer opgetuigd wordt – en dan is een minihijskraan je beste vriend.

Binnenhuisconstructie
Ook binnen in fabrieken, magazijnen of gebouwen in aanbouw kan het nodig zijn om zware materialen te verplaatsen of op hoogte te werken. Een torenkraan is hier helemaal geen optie, maar een minihijskraan gelukkig wel. Deze past wel naar binnen en kan binnen ook op de gewenste hoogte gebruikt worden zonder al te veel ruimte bezet te houden.

Herstelwerkzaamheden na calamiteiten
Er zijn ook minder vrolijke redenen te bedenken om een minihijskraan nodig te hebben. Zij die regelmatig naar het nieuws kijken weten wat voor schade aardbevingen en stormen kunnen aanrichten. In het eerste geval komt een minihijskraan van pas om puin te verwijderen, in het tweede geval voor herstelwerkzaamheden.

Er zijn dus tal van situaties te bedenken waarin een minihijskraan kopen of huren loont ter vervanging van een onhandige, grote torenkraan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk