Wandelen in het zwarte woud – vijf tips om zich voor te bereiden

Na de kerstdagen toch nog even er uit maar geen zin in een vliegreis? Op ruim 5 uurtjes rijden vanaf Nieuwegein vinden we het Zwarte Woud. Wandelen in het Zwarte Woud is fantastisch als je houdt van wandelen door natuurgebieden en bossen. Het Zwarte Woud is niet, zoals je misschien zou vermoeden, een enkel bos. Het is de naam die wordt gegeven aan het heuvelachtig gebeid dat iets meer dan 6000 km² groot is. Ongeveer 60% van het gebied is bebost, maar er is dus ook veel open land. Perfect voor wandelaars, onafhankelijk van de leeftijd of fysieke conditie.

Let op de routemarkeringen
De meeste wandelroutes in het Zwarte Woud zijn goed gemarkeerd met verschillende gekleurde routemarkeringen. Dit klinkt eenvoudig genoeg om deze te volgen. En vaak is dat ook zo. Maar het is echter niet ongewoon om voor één wandeling verschillende gekleurde routemarkeringen te moeten volgen. Je moet daarom opletten welke routemarkeringen je volgt en op welk punt de kleur verandert. 

Het is ook niet ongewoon om geen routemarkering te zien waar je er soms een wilt zien. Het gebeurt vaak dat je op een kruispunt aankomt en geen routemarkering ziet. Op dit moment is het aangewezen om een richting te kiezen tot je op het volgende kruispunt opnieuw een markering ziet. Als je dan ziet dat je van het juiste pad bent afgeweken kun je nog steeds terugkeren en een andere richting kiezen.

Wandel tussen de dieren
In Pforzheim Wildpark zijn veel dieren te spotten die in het Zwarte Woud leven. In dit park vind je een collectie aan merkwaardige dieren terug. Het Pforzheim Wildpark is beide eeen dierentuin en een natuurpark waar je kunt genieten van wandelpaden omringd door dieren. Je zult er schapen, herten, kippen en geiten, evenals otters en lynxen kunnen terugvinden. Als bezoeker kun je niet alleen kijken hoe de dieren worden gevoerd, maar je mag de dieren ook benaderen en aaien. Onze tip: vergeet daarom niet om wat doekjes of handdesinfectiemiddel in te pakken.

Berghutten in het Zwarte Woud
Iets wat heel leuk is bij het wandelen in het Zwarte Woud zijn de vele berghutten die je er zult terugvinden. De meeste commerciële berghutten serveren vaak lokale gerechten aan een schappelijke prijs. In sommige plaatsen kun je zelfs overnachten. Tijdens het wandelen is het aanbevolen om bij elke hut even te stoppen om terug op adem te komen. Neem wel altijd ook zelf voldoende eten en water mee, in het geval dat je niet tijdig een hut tegenkomt die ook eten en drank aanbiedt. Het kan ook voorkomen dat de hut al gesloten is, veel hutten sluiten al rond 16 of 17 uur. Buiten het seizoen kan het ook zo zijn dat de hut voor enkele weken of zelfs maanden gesloten is.

Waar wandeluitrusting kopen
Wandeluitrusting kun je makkelijk kopen in de grotere centra in het Zwarte woud. Het is echter aan te raden om je uitrusting al op voorhand te kopen. De meeste winkels zijn gesloten op zondag en in de kleinere steden zijn de winkels zelfs ook op zaterdagnamiddag gesloten. Daarom is het aangeraden om zich eerst goed te informeren en dan op zoek te gaan naar een goede online shop.

Het is daarnaast belangrijk om genoeg kledij bij te hebben. Je kiest best voor een t-shirt die makkelijk zweet afvoert. Neem daarnaast ook een fleece en een regenjas mee in het geval dat het koud begint te worden of het regenachtig wordt. Maak op voorhand een lijstje met alles wat je mee wilt nemen voor je aan je wandeling begint.

Hoe je vakantiehuis huren
Je kan online tal van websites vinden die vakantiehuizen te huur aanbieden. Best kies je één van de meer populaire websites, bijvoorbeeld belvilla.nl. Veel vakanties worden momenteel via het internet geboekt en de komende jaren verwacht men een nog grotere stijging van het aantal online-boekingen. Reisbureaus zijn bijna allemaal vertegenwoordigd op het internet en nieuwe diensten dienen zich aan. Online boeken is vaak goedkoper want ze hebben immers minder kosten zoals het aanbieden van een fysieke locatie. Wanneer de bestemming vaststaat is het slechts een kwestie van jezelf goed te laten informeren over de verschillende vakantiehuizen. Via het internet kun je alle opties makkelijk vergelijken en meteen de boeking bevestigen en de betaling uitvoeren. 

Wat te zien in het Zwarte Woud
Je hebt ontzettend veel opties. Houd je van mooie landschappen? Kastelen en kasteelruïnes? Cultuur? Traditionele boerderijen? Het Zwarte Woud heeft het allemaal! Baden-Baden is een uitstekende locatie als je van “sightseeing” houdt. De ruïnes van het Hohenbaden kasteel moet je zeker en vast op je lijstje plaatsen. De ruïne bevindt zich op een hoogte van 410 meter boven de zeespiegel. De toren biedt een panoramisch uitzicht over de stad Baden-Baden, het Rijndal en de Vogezen. De ruïne wordt vaak gebruikt als aankomstpunt voor wandelingen in de omliggende bossen en langs de Battert-rotsen. Een restaurant is gehuisvest in het westelijke deel van de ruïne als je lekker wilt dineren na een lange wandeling.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren