Wandelen door het schetsontwerp van Schansen-Zuid

De eerste schetsen voor de vernieuwing van Schansen-Zuid zijn klaar. Omdat het op een plattegrond lastig te zien is wat er precies verandert, maakte het Betere Buurtenteam met bewoners een wandeling door de buurt. De ontwerpers van de gemeente legden op elke straathoek uit wat er volgens de schets gaat veranderen. Ongeveer 70 bewoners liepen donderdagavond (een deel van) de lichtjestocht mee.

Hoe de straat precies gaat lopen en welke boom verwijderd wordt omdat hij ziek is; de ontwerpers zien het meteen op de kaart met het schetsontwerp. Als je niet zo gewend bent om zulke kaarten te bekijken is het best lastig. “Kijk, het gaat dus om die boom”, ontwerper Brechtje de Boer wijst omhoog. “maar die loopt in de zomer toch wel weer uit?”, klinkt het uit de groep. “Nee, kijk maar eens goed, daar ziet u bijvoorbeeld een dode tak.” Samen bekijkt de groep de boom nog eens goed. Even later wordt er instemmend geknikt.

Onderweg
Het Betere Buurtenteam wordt onderweg gewezen op ondiepe parkeerplaatsen, een gevaarlijke verhoging in de weg, een enorme permanente plas langs de stoeprand en andere schoonheidsfoutjes in de buurt. Ondertussen worden alle plannen uit het schetsontwerp besproken: ligt de fietsstraat wel op de meest logische route bijvoorbeeld, en is het handig om van de Zaanseschans een eenrichtingsverkeer te maken of gaat iedereen dan nog harder rijden? Wat gebeurt er met verkeer, parkeren, groen, afwatering en speelvoorzieningen? Aan het eind van de avond is er heel veel informatie verzameld van de experts (bewoners) uit de buurt.

Meedoen
Bewoners kunnen nog tot en met 15 januari online reageren op het ontwerp. Daarna wordt het schetsontwerp verder uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Dat wordt in het voorjaar nog een keer aan de buurt voorgelegd. Naar verwachting is de vernieuwde buurt eind 2021 klaar. Ondertussen worden er al allerlei initiatieven opgepakt, zoals een schoonmaakactie, een muziekstudio en vogelhuisjes.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren