Wacht op de Nacht

Na de middelbare school verruilde ik mijn hoofd voor mijn handen. Mijn bikini voor een winterjas. Pen voor een hark. Nederland voor Noorwegen. Na jarenlang woordjes te hebben geleerd, gelezen te hebben hoe Napoleon zijn slag sloeg en van wiskunde geen som te hebben begrepen, besloot ik drie maanden te gaan werken op een varkensboerderij in Noorwegen.

Toen ik terugkwam in ons prachtige kikkerland, schrok ik. Van alles. De veelheid. De geluiden. De mensen. Het licht. Vooral het licht dat hier altijd en overal is. In huis, op straat, in gebouwen waarvan iedereen slaapt. Gekleurd, op de gevels van bedrijven. Zoveel licht dat men in de stad ’s nachts geen ster meer ziet. Bij een volkomen duistere nacht is het in Nederland mogelijk 2500 sterren te zien. Door lichtvervuiling zien we er in de steden hooguit 100.In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats.

Een jaarlijks terugkerend evenement, waarin de schoonheid van de duisternis benadrukt wordt en de lichtvervuiling onder de aandacht wordt gebracht. Laat uw zaklamp thuis en maak een spannende wandeling. Tel de sterren in de lucht. Neem een kleed en picknickmand mee en luister naar één van de spannende verhalen van en over de nacht. Ga op zoek naar de activiteit in het dierenrijk. Gooi de tl verlichting van de buurgarage kapot. Ga in het donker in de huiskamer op de bank zitten, zonder licht, zonder geluid. Luister naar je eigen ademhaling, het kloppen van je hart. Of het kloppen van het hart dat naast je op de bank zit.Nieuwegein koestert de nacht.

De logoverlichting van het gemeentehuis en het infocentrum van de binnenstad zal deze nacht gedoofd worden. Daarnaast organiseert de IVN, vereniging voor natuur- en milieueducatie, een excursie naar Nieuw Wulven te Houten. Centraal staat het nachtleven in dit prachtige natuurgebied, maar er zal ook een verhaal over licht en donker te beluisteren zijn en hopelijk een prachtig zicht op de sterrenhemel. Geïnteresseerden kunnen zich zaterdag om 19.30 verzamelen bij Jacks Grillhouse, bij park Oudegein, of om 20.00 bij ingang Binnenweg van Nieuw Wulven.

De duisternis is inderdaad een charme van de nacht. Een schemergebied, waarin het ene wezen gaat slapen en het andere ontwaakt. Niet voor niets is de nacht een graag geziene gast in spookverhalen. Maar ook in het echte leven onderhouden wij er een haat-liefde verhouding mee. Liefde, omdat de nacht geen tijd kent, geen gezicht en geen oordeel. De nacht als ontsnapping aan al het moeten van de dag. Haat, omdat ik kippenvel krijg als ik ’s nachts langs een slecht verlicht kanaal, door een niet verlicht tunneltje, de afwerkplaats van de Europalaan voorbij fiets.De nacht geeft me een gevoel van vrijheid. Van alles mag. Maar daarmee ook van onveiligheid. Want als ik alles mag, mag de rest van de wereld dat ook. Men zou bijna vergeten, dat er naast nachtdieren ook nachtmensen zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk