Waar moet je op letten bij het overstappen van zorgverzekeraar?

De kosten in de zorg stijgen ondertussen al een paar jaar lang, wat nog altijd doorgaat. Sterker nog, het coronavirus heeft hier natuurlijk ook een grote rol in gespeeld het afgelopen jaar. Naar eigen zeggen hebben de zorgverzekeraars weinig reserves om grote premiestijgingen te voorkomen. Met andere woorden, we zullen voor onze goedkope zorgverzekering 2021 komend jaar meer moeten betalen dan dat we het in 2020 deden. Hoeveel de premie stijgt hangt daarentegen wel af van de zorgverzekeraar. Je kunt er daarom voor kiezen om over te stappen, wat je doet met behulp van zorgverzekering vergelijken 2021. Door dit te doen kun je overstappen van zorgverzekeraar waardoor je hopelijk minder premie zult moeten betalen, dit is natuurlijk het doel van de goedkoopste zorgverzekering vergelijken. Als je wilt overstappen dan moet je dit voor 31 december 2020 doen. Hierbij moet je ook zeker op de onderstaande factoren letten.

Corona
Voor het coronavirus zul je in principe geen aanvullende verzekering nodig hebben. De basisverzekering zal namelijk over het algemeen de zorg vergoeden die je mogelijk zult moeten krijgen als je besmet wordt met COVID-19 en hierdoor ernstig ziek wordt. Ditzelfde geldt bovendien voor de herstelzorg, wat van belang blijkt te zijn bij corona. Veel van de patiënten houden namelijk langdurige klachten over aan het virus, zelfs als ze niet opgenomen zijn in het ziekenhuis. Het kabinet besloot in de zomer om tijdelijk de zogeheten paramedische zorg op te nemen in het basispakket. Dit werd gedaan voor de herstellende coronapatiënten en bestaat onder andere uit diëtetiek en fysiotherapie. Vooralsnog geldt deze tijdelijke regeling voor een jaar. Hoe effectief deze behandelingen zijn wordt op het moment onderzocht.

Premie
Het werd net al even genoemd, de premie gaat in 2021 stijgen ten opzichte van 2020. De premie is natuurlijk het bedrag dat je elke maand zult moeten betalen voor je zorgverzekering. Het kabinet gaat in de berekening uit van een stijging van rond de 5 euro per maand, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. De zorgverzekeraars mogen het bedrag namelijk in principe helemaal zelf betalen. DSW, wat een populaire zorgverzekeraar is die goed scoort, is over het algemeen de allereerste aanbieder van zorgverzekeringen die de nieuwe premie publiceert. Ook dit jaar was DSW het eerste. De zorgverzekeraar kondigde aan dat de premie zal stijgen met 6,50 euro per maand.

Collectiviteitskorting
Als je een collectieve zorgverzekering hebt door bijvoorbeeld via je sportclub of je werkgever dan is het mogelijk voor je zorgverzekeraar om je maximaal 5 procent korting te geven op de premie. Dat klinkt uiteraard aantrekkelijk, maar je moet wel even controleren of het echt loont. Bij een collectieve zorgverzekering mag je namelijk verwachten dat de premie lager uitvalt, maar dat hoeft echt niet altijd zo te zijn. De gemiddelde individuele verzekeringspremie was vorig jaar zelfs voor het eerst lager. Overigens kan het sowieso slim zijn om op zoektocht te gaan naar een alternatief. Dit is het geval omdat de collectieve verzekering over een paar jaar zal worden afgeschaft in ons land.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren