VSP zeer kritisch over begroting 2012

De fractie van de Verenigde Seniorenpartij (VSP) heeft zich tijdens de algemene beschouwingen 2012 in de Raad van Nieuwegein zeer kritisch opgesteld. Grote vraagtekens werden door fractievoorzitter Herman Troost gezet bij de haalbaarheid en het realiteitsgehalte van de begroting 2012 en de bezuinigingsvoorstellen van het college tot en met 2015.

Het college pocht in de pers dat de lasten voor de burgers niet zullen stijgen. Tegelijkertijd wordt zodanig (soms schijnbaar willekeurig) met een rood potlood bezuinigd op bijvoorbeeld cultuur, openbare ruimte, beeldkwaliteit en sport, dat de burger dit zeker in de portemonnee zal voelen! ‘Foutje van het college?’ vraagt Troost zich af. Waarna hij aan het college vraagt: ‘Neemt u de bezuinigingen wel serieus en waarom staan er dan zoveel twijfelachtige voorstellen in dit stuk?’ ‘Weet het college eigenlijk wel dat cultuur meer opbrengt dan het kost en dat bezuinigen op onderhoud later dubbele kosten op kan leveren?’

De VSP had liever gezien dat het college veel eerder met de gemeenteraad in overleg was gegaan over de keuzes die gemaakt moeten worden en – vooral – wat daarvan de maatschappelijke gevolgen zijn. Nu lijkt het hele voorstel haastig in elkaar gezet zonder dat de gevolgen kunnen worden overzien. Niet voor niets dat op 2 november vele maatschappelijke organisaties naar de hoorzitting van de raad kwamen om te wijzen op de ongewenste effecten. Troost rondde zijn eerste termijn af met de waarschuwing dat het zonder visie nooit goed zal gaan met deze stad.

In zijn tweede termijn betreurt hij dat er geen ontschotting heeft plaats gevonden en dat de stevige reserves die er links en rechts zijn, zo te zien niet bij de financiële afwegingen betrokken zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk