Rode Kruis vrijwilliger Rinus van Engelen (80) uit Nieuwegein ontving dinsdag het Kruis van Verdienste uit handen van kanselier Prins Pieter-Christiaan voor zijn jarenlange buitengewone inzet als vrijwilliger voor het Rode Kruis. De onderscheiding werd op 22 april uitgereikt in Utrecht, in het bijzijn van zijn vrouw Laurien, familie, collega’s en medevrijwilligers op de voor Rinus zo vertrouwde Rode Kruis locatie in Utrecht.
Het Kruis van Verdienste is de hoogste onderscheiding die het Rode Kruis toebedeeld aan vrijwilligers. Rinus kreeg deze onderscheiding voor zijn buitengewone inzet sinds 1970, onder meer tijdens de treinkaping bij De Punt, de watersnood in de Betuwe, de opvang van vluchtelingen en zijn jarenlange werk als chauffeur, helper en logistiek vrijwilliger. In totaal is Rinus al meer dan 55 jaar actief als vrijwilliger voor het Rode Kruis.
Trouwe Utrechtse Rode Kruis held
Regiomanager Cora Gerritsen sprak Rinus toe tijdens de bijeenkomst: “Een trouwe Utrechtse Rode Kruis held. Dat is hoe wij Rinus zouden willen typeren. Hij is een vrijwilliger die zich al een mensenleven belangeloos voor het Rode Kruis inzet, maar nooit op de voorgrond treedt,” zegt Cora. “Rinus is graag van de partij, zorgt dat zaken tot in de puntjes zijn verzorgd, een verbinder, het cement in de club, de smeerolie tussen velen. Hij staat altijd klaar, met of zonder wagen. Hij is er onvoorwaardelijk voor zijn medemens, helemaal als deze hulp nodig heeft.”
Van snelwegpost tot treinkaping
Rinus zijn vrijwilligersloopbaan begon in 1970, toen hij na ontsporing van een chloortrein in contact kwam met Thomas, een helper bij het Rode Kruis. Niet lang daarna stond hij weekend na weekend met een ambulance langs de snelweg om snel te kunnen helpen bij een ongeval. In 1977 was hij wekenlang actief tijdens de treinkaping bij De Punt. Hij verzorgde het vervoer, zette tenten op, bracht eten en medicijnen naar de trein toe. Niet zonder gevaar voor eigen leven, maar altijd met volledige toewijding.
Dat typeert hem: Rinus is er altijd als het erop aankomt. In 1994 bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië. In 1995 bij de evacuaties tijdens de watersnood in de Betuwe. Ook toen reed hij dagenlang, haalde mensen op uit zorginstellingen en bracht ze in veiligheid. Na de tsunami in Thailand in 2004, toen hij Nederlandse slachtoffers ’s nachts vervoerde naar het Calamiteitenhospitaal.
Zorgzaam én praktisch
Tot 2018 was Rinus een van de drijvende krachten achter het sociale vervoer. Of het nu ging om wensritten (voorloper van de wensambulance), ziekenhuisbezoeken of kerstvieringen. Hij regelde het. “Één keer vervoerde hij een patiënt naar een ander ziekenhuis voor een open hart operatie. In een grote Rode Kruis rolstoelwagen reed Rinus met de patiënte en de hartlongmachine, een aanhanger erachter met drie aggregaten en daarachter een auto met elektricien, medisch personeel. Een enorme operatie, maar voor Rinus was niets te gek als hij daarmee iemand kon helpen.”
Ook op het vakantieschip de Henri Dunant was hij jarenlang actief, eerst in de keuken, daarna als helper. Hij genoot van het warme contact met de gasten en heeft vele jaren met veel plezier meegevaren. Later ging hij ook mee met andere vakantieprojecten, als chauffeur en begeleider.
Altijd bezig
Sinds 2015 was Rinus ook een vast gezicht bij de Medische Dienst in Alphen aan den Rijn, waar hij hielp bij het onderhoud van materiaal en voertuigen. En tot voor kort was hij altijd aanwezig bij grote evenementen in Utrecht zoals de Vrijmarkt/Koningsdag, Marathon en Singelloop. Samen met zijn vrouw Laurien en vrijwilliger Henk zorgden ze ervoor dat alles klopte: van EHBO-tassen tot versnaperingen voor de vrijwilligers. Dit logistieke team draaide als een geoliede machine. “Het mag de vrijwilligers tijdens de inzet aan niets ontbreken,” en daar zorgden zij samen voor.
Een verdiend eerbetoon
Rinus is geen man van het podium. Hij werkt liever achter de schermen. Maar zijn collega’s zijn duidelijk: “Zonder Rinus draaien veel dingen gewoon niet.” Het Kruis van Verdienste is een passend eerbetoon voor een leven lang helpen, zorgen en verbinden. Hij is een Rode kruiser in hart en nieren. Rinus, bedankt voor alles.