Vreeswijk steunt plannen Fort Vreeswijk

Bewoners reageren enthousiast op toekomstplannen van het Wijkplatform Vreeswijk voor buurthuis en huisarts in Fort Vreeswijk. Ook op de 2e bewoners-avond was er weer een hele grote opkomst van ongeveer 100 belangstellenden. Maar liefst 22 van de aanwezigen heeft aangegeven de komende tijd een bijdrage te willen leveren.

In Vreeswijk ligt een Fort van de Hollandse Waterlinie. In dit Fort is het dorpshuis van Vreeswijk en er zit ook een huisarts. Vanwege de concentratie van taken in vijf woonservicezones binnen de gemeente Nieuwegein, wordt Fort Vreeswijk met sluiting bedreigd.

Op dinsdagavond 26 november hebben zo’n 100 bewoners van Vreeswijk gereageerd op de plannen van het Wijkplatform Vreeswijk (WPV) om Fort Vreeswijk open te houden. Er werden aan de bewoners twee toekomstvisies gepresenteerd: een dorpshuis met nadruk op zorg en welzijn en een dorpshuis met een meer toeristisch karakter in het kader van de Waterlinie als Wereld Erfgoed.

In het dorpshuis worden veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook zijn er veel verenigingen die er gebruik van maken zoals zang- en dansclubs en een hengelsportvereniging. Belangrijk voor ouderen zijn de bewegingslessen en gemeenschappelijke maaltijden. Door al deze activiteiten en de nabijheid van huisarts en fysiotherapeut, kunnen ouderen langer thuis wonen en is er minder eenzaamheid en depressiviteit. Ook maken organisatiecomités zoals Vreeswijk bij Kaarslicht, Koningsdag, Sinterklaas, Septemberweek, Sluizendagen gebruik van het Dorpshuis.

De gemeente steunt de plannen van het WPV. Het project ‘Behoud Fort en Dorpshuis’ werkt nauw samen met een projectleider van de gemeente. Per 1 januari 2014 neemt een beheergroep, bestaande uit wijkbewoners, het dagelijkse beheer over van de welzijnsorganisatie MOvactor.

In het voorjaar 2014 wordt er meer duidelijk over de toekomst van Fort Vreeswijk. Als er een solide exploitatieplan wordt ontwikkeld, dan is de nieuwe start van Fort Vreeswijk een feit. Het voortbestaan van het Fort als gemeenschapslocatie hangt af inkomsten, sponsoring en subsidies en van de inzet van wijkbewoners.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren