Vreeswijk opnieuw bevrijd!

Een spectaculaire ‘battle’ op 8 mei tussen de geallieerde soldaten van Triple A en de Wehrmachtsoldaten van Der Graue Kompanie in de pittoreske Dorpsstraat van Vreeswijk is het hoogtepunt van de Bevrijdingsfeesten in Nieuwegein. Onder het motto ‘samen sta je sterk’ hebben diverse organisaties in Nieuwegein besloten dit jaar samen de activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gestalte te geven. Zo is er een spetterend feest op Cityplaza op 5 mei, het popfestival Nieuwegeins Open Podium waar 12 jonge bands strijden om de NOP-prijs, en het preuvenement Vreeselijk lekker in Vreeswijk.

Tijdens de ‘Battle’ die zaterdag 8 mei om 15.00 uur begint, kunnen toeschouwers een beeld krijgen van hoe het er in die laatste dagen van de oorlog er zomaar ergens in Nederland aan toe ging. Mensen van het verzet liepen onopvallend over straat, Nederlanders genoten van het voorjaarsweer, een enkeling zocht vriendschappelijke toenadering tot de bezetter, terwijl in de verte de geallieerde legers optrokken. Dit tafereel wordt op schitterende wijze vormgegeven door de re-enactors, mensen die op een zeer levendige en aanschouwelijke manier de geschiedenis willen utbeelden. Zij worden daar zaterdag 8 mei in bijgestaan door een flink aantal leden van de toneelvereniging Oud Vreeswijkse Blijspelspelers en schoolkinderen van de Alexanderschool in Vreeswijk.

Tijdens het spel geeft een van de re-enactors via de omroepinstallatie uitleg over de diverse militaire eenheden, hun uniformen, hun bewapening en hun voertuigen. Hoogtepunt is natuurlijk het moment dat de geallieerde en de Duitse troepen elkaar treffen en het tot een oorverdovende schotenwisseling komt. Het mag duidelijk zijn: ook dit keer verliezen de Duitsers en worden de Weermachtsoldaten door de ‘Yankees’ gevangen genomen en weggevoerd.

Rondom deze spectaculaire Battle is heel veel muziek te horen uit de laatste oorlogsdagen. Zo is er een optreden van een Big Band, een piperkorps, een Andrewsisters tributegroep ‘The Freedom Sisters’ en nog veel meer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren