Vooruit kijken naar de toekomst geeft veel meer voldoening

Het jaar 2010 ligt alweer bijna achter ons, voor het CDA een bewogen jaar met twee verkiezingen die voor het CDA dramatisch zijn verlopen. Maar voortdurend achterom kijken heeft weinig zin, vooruit kijken naar de toekomst geeft veel meer voldoening en inspiratie.

Ik kan u zeggen dat de CDA fractie in Nieuwegein zich prima herpakt heeft om het verantwoordelijke werk te doen waarvoor u ons heeft gekozen. De nieuwe fractie werkt prima samen op basis van vertrouwen en de discussies die wij met elkaar voeren zijn waardevol en zinvol te noemen. Vanaf het aantreden van het nieuwe College in juni, zijn de contacten met onze nieuwe wethouder Helen van den Berg prima. Ook Helen heeft haar draai gevonden in het uitvoeren van haar belangrijke taak voor Nieuwegein.

Zoals u wellicht in de pers heeft gelezen, zijn het roerige tijden voor de Raad van Nieuwegein. Inmiddels hebben wij 13 partijen en is het bijna onmogelijk om met zo’n grote groep aan partijen een goed debat te voeren. Raadsvergaderingen duren vaak tot in de late uurtjes. Maar inmiddels is Nieuwegein niet meer uniek. In Maarsen en Amersfoort spelen dezelfde problemen. Ik vind het bovenstaande slecht voor het bestuur maar in het bijzonder voor de stad Nieuwegein. Dit alles slaat altijd terug op de kwaliteit van de besluitvorming in de Raad, het kan niet anders.

Inmiddels hebben wij ons als CDA over een aantal onderwerpen weer goed op de politieke kaart gezet. Zo aan het eind van het jaar is het goed die ook met u te communiceren. Ik noem in de eerste plaats het herstel van de oude Oost-West verbinding, waar het CDA jaren lang voor heeft gepleit. Deze komt door middel van een positief raadsbesluit en diverse subsidies van het Rijk en Provincie steeds dichterbij. De brug bij de Plofsluis komt er nu echt en de toeristische fietsmogelijkheden naar Houten en de Hollandse Waterlinie (o.a. naar Fort Honswijk) worden hierdoor allemaal mogelijk vanaf 2013.

Tijdens de Algemene Beschouwingen in november hebben wij het drugsprobleem nog eens stevig onder de aandacht gebracht van het College en in het bijzonder van de portefeuillehouder burgemeester De Vos. Op ons initiatief, door het indienen van een motie, welke werd gesteund door een aanzienlijke meerderheid van de Raad, wordt in februari 2011 in de Raad besproken over uitplaatsing van de huidige coffeeshop in Fokkesteeg buiten de woonwijk. Het CDA is al vele jaren voor de 0-optie zoals u weet. Ook dat zullen wij inbrengen in deze raadsvergadering. Ik heb goede hoop dat de woonwijk (winkeliers, kinderdagverblijf en scholen) rond de Rapenburgerschans eindelijk verlost zullen gaan worden van de coffeeshop.

Vanzelfsprekend praten we ook regelmatig met woningbouwverenigingen (onlangs nog met Mitros) over de woningen die in Nieuwegein gebouwd zouden moeten worden in het kader van de vergrijzing en de doorstroming. Deze gesprekken vinden plaats aan de hand van de vastgestelde Structuurvisie 2030 . Graag wil het CDA dat de jonge gezinnen een huis met een tuin in Nieuwegein kunnen betrekken, zodat zij niet hoeven uit te wijken naar Houten of Leidscherijn. Ook voor de Senioren (55+) moet meer gebouwd worden zodat ook zij in Nieuwegein kunnen blijven wonen.

De Provinciale verkiezingen staan in maart 2011 weer voor de deur. Ik hoop oprecht dat het CDA na een aantal teleurstellende uitslagen weer een goede uitslag gaat maken. Ik roep u op om allen achter onze Nieuwegeinse kandidaat Gerben Horst te gaan staan door massaal uw stem op hem uit te brengen. Voor het CDA Nieuwegein en onze stad is het belangrijk dat onze stem ook op Provinciaal niveau nadrukkelijk gehoord wordt. Het is te lang geleden dat een Nieuwegeinse kandidaat gekozen is in de Statenfractie van het CDA in de Provinciale staten. Ik reken op uw steun.

In deze dagen van kerst is het ook goed stil te staan bij de betekenis van het kerstfeest. Een waardevol feest in onze christelijke cultuur. De geboorte van Jezus, in een stille en donkere nacht, blijft ook anno 2010 van waarde en inspiratie. Ik hoop dat u zich door het licht van Kerst kan verwarmen en ik wens u en allen die u lief zijn namens de fractie veel gezondheid en geluk in 2011!

Hennie van Randwijk

Fractievoorzitter

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk