Voorleeswedstrijd in De Vleugel

Een beetje spannend is het wel vinden Thalia, Thyrza, Mare en Eva Lou. Zenuwachtig en een beetje onwennig zitten ze naast elkaar op het podium, hun geliefde boek op schoot. Het is kinderboekenweek en de leerlingen van Montessorischool De Vleugel doen mee aan een voorleeswedstrijd. Deze vier zijn al de voorleeskampioenen van hun klas. Nu lezen ze voor de hele school.

Thyrza, Eva-Lou en Mare presenteren hun favoriete boek

Lezen is een van de speerpunten op De Vleugel. “Je woordenschat en het niveau van begrijpend lezen voorspelt deels het succes in het voortgezet onderwijs. Voor andere vakken zoals aardrijskunde of biologie is lezen onontbeerlijk”, zegt Doreen Rambags, schoolleider. “Daarom lezen op De Vleugel alle kinderen elke dag zo’n 30 minuten. Dat doen ze met de hele klas tegelijk.”

Om de leerlingen enthousiast voor het lezen te krijgen en te houden zorgt de school ervoor dat de schoolbibliotheek steeds aangevuld wordt met nieuwe boeken. Een groep enthousiaste ouders houdt de collectie boeken actueel en helpt kinderen bij het uitzoeken van geschikte boeken, passend bij het leesniveau. Tijdens de kinderboekenweek krijgt elke groep van de oudervereniging een pakket nieuwe boeken.

Een voor een lezen de voorleeskampioenen een stuk voor uit hun lievelingsboek. De rest van de school luistert. Sommige kinderen worden helemaal meegenomen in de verhalen. Alle vier deelnemers hebben geoefend om rustig te lezen en toon te houden. Dat merk je. Dan wordt er gestemd. Alle leerlingen mogen hun stem uitbrengen.

Voor leerlingen uit groep 3 is het nog best moeilijk om de namen helemaal goed te schrijven. Met hier en daar een tong uit de mond wordt er serieus geschreven en gestemd. Eva Lou wint de wedstrijd in groep 7-8 en Thyrza die van groep 5-6. Eva Lou mag De Vleugel vertegenwoordigen op de Nieuwegeinse voorleeswedstrijd in de Tweede Verdieping later dit jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk