Volkorenkoekjes

Eenvoudige smakelijke koekjes, die een iets droge structuur hebben en niet zoet zijn. Daardoor zijn ze heel geschikt om als tussendoortje te eten om de eerste trek te stillen. Je kunt ze net zo groot of klein maken als je zelf wilt. Voor 20-24 stuks
175 g volkorenmeel
50 g fijn havermeel
½ theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
75 g margarine
25 g bruine basterdsuiker
3-4 eetlepels melk
sesamzaad Extra: mixer met deeghaken of keukenmachine; rond uitsteekvormpje Ǿ 6 cm Verwarm de oven voor tot 190°C (hetelucht 170°C).
Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet hem in met boter of zonnebloemolie.
Vermeng volkorenmeel, havermeel, zout en bakpoeder in een kom.
Snij de margarine in kleine stukken.
Schep de margarine samen met de suiker door het meel.
Voeg de melk toe en kneed de massa tot een stevig en soepel deeg.
Rol het op een met bloem bestrooid werkblad dun uit.
Prik met een vork over de hele deeglap gaatjes.
Steek er met het uitsteekvormpje koekjes uit en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en laat ca. 5 minuten afkoelen.
Leg dan de koekjes op een rooster om verder af te koelen. Voorbereiden ca. 20 minuten
Oventijd 15-20 minuten
Bron: “Koken met natuurlijke ingrediënten” door Carole Handslip Tip
Van deze volkorenkoekjes maak je rozijnenkoekjes door een handvol (gewassen en gedroogde) rozijnen toe te voegen aan het deeg en deze even goed mee te kneden.
Varieer ook eens met geraspte citroenschil of geraspte sinaasappelschil. Weetje
De graansoort haver (Avena sativa) werd al in 7000 v.Chr. geteeld en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Haver wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van havermout en havervlokken, daarnaast dient het al sinds mensenheugenis als paardenvoer. Haver bevat veel goed voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer en de vitamines K, E, B1, B2, B6 en carotenen (anti-oxydanten). Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk