Visvangstplek uit vroege middeleeuwen ontdekt bij opgraving in Nieuwegein

Opnieuw is bij een opgraving op industriegebied Het Klooster in Nieuwegein een archeologische vindplaats ontdekt. Een enorme hoeveelheid houten palen en visnetverzwaarders wijzen op een vroegere plek voor visvangst. De palen dateren uit de 8e eeuw na Christus, de vroege middeleeuwen. In wat ooit een meer was, stonden rijen palen die samen zogenaamde ‘vissenvallen’ vormden. De vondst van een grotere houtconstructie duidt op een steiger of hutje boven het water. Ook zijn er diverse voorwerpen opgegraven die met de visvangst te maken hebben.

Wethouder Ellie Eggengoor: ‘Deze vindplaats is zo bijzonder, omdat er maar een paar van dit soort locaties zijn gevonden in heel Nederland. Van Nieuwegein in de vroege middeleeuwen is nog weinig bekend. We hopen erachter te komen hoe het meer en de oevers zijn gebruikt en naar welke vissen werd gevist. Hoe dan ook leveren de vissenvallen en de andere vondsten een schat aan informatie over de bestaanseconomie van Nieuwegein en de relatie met de regio.’ 

Goed bewaard
De houten palen, sommige kort, andere twee meter lang, zijn erg goed bewaard gebleven. De voorwerpen die rondom de houten palen gevonden zijn, zoals vishaken, netverzwaarders en bootshaken, werden gebruikt tijdens de visvangst. 

In het meer zijn ook ‘gewone’ gebruiksvoorwerpen gevonden zoals een kam, dierenbotten en aardewerk. Dat wijst op een intensief gebruikte visvangstplek en een dorpje dat er niet ver vandaan lag. De vondsten worden bij het restauratieatelier schoongemaakt en geconserveerd. Daarna onderzoeken de restaurateurs waar deze voorwerpen vandaan kwamen en hoe ze werden gebruikt. 

Jonge stad met rijk verleden
Nieuwegein heeft een rijk bodemarchief met archeologische resten die teruggaan tot de Steentijd. Begin 2017 kreeg Nieuwegein er 6000 jaar geschiedenis bij met de ontdekking van een steentijdvindplaats uit de Swifterbantcultuur. De vondst van het oudste babygraf van Nederland was uniek. Inwoners gaven onlangs de namen Ynge en Ava aan de Steentijdbaby en haar moeder.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk