Vijf vervoerders dingen mee naar Utrechtse OV-concessies

Afgelopen woensdag is bekend geworden dat vijf vervoerders zich hebben ingeschreven voor de aanbesteding van de twee concessies voor het Utrechtse openbaar vervoer, die in december 2025 ingaan. Vervoerbedrijven Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev maken hiermee kans om de concessie Utrecht Binnen of Utrecht Buiten te winnen, en daarmee van 2025 tot en met 2035 het openbaar vervoer in een deel van de provincie te verzorgen.

Een openbaar vervoer concessie is het alleenrecht om openbaar vervoer te verrichten in een bepaald gebied gedurende een vastgestelde periode. Deze concessies worden door de provincie openbaar aanbesteed. In juli 2023 is de aanbesteding gestart voor de twee Utrechtse OV-concessies: Utrecht Binnen (bus en tram in de stad Utrecht en omgeving) en Utrecht Buiten (bus in het westelijk en oostelijk deel van de provincie, inclusief de stad Amersfoort). Vijf vervoerders hebben zich ingeschreven op deze aanbesteding en maken dus kans om één van de twee concessies te winnen.

Gedeputeerde André van Schie (mobiliteit): “Ik ben erg blij dat er vanuit de markt zo veel interesse is voor de aanbesteding van het Utrechtse openbaar vervoer. Ik ben natuurlijk ook erg benieuwd welke vervoerders het beste aanbod hebben gedaan en wat dat betekent voor onze reizigers. De komende tijd gaan deskundigen beoordelen welke twee vervoerders binnen het beschikbare budget het beste openbaar vervoer voor de Utrechtse OV-reiziger bieden en dus de concessies mogen gaan uitvoeren.”

De komende tijd worden de inschrijvingen beoordeeld aan de hand van vooraf gestelde beoordelingscriteria. Criteria zijn onder meer de hoeveelheid vervoer die wordt aangeboden, hoe de vervoerder het OV verder wil ontwikkelen, hoe de transitie naar zero emissie wordt gemaakt, op welke manier de vervoerder een betrouwbare uitvoering van de concessie borgt, invulling geeft aan goed werkgeverschap en hoe de vervoerder het OV toegankelijker en inclusiever wil maken. De vervoerder die het beste scoort op deze criteria, wint de concessie. Het besluit welke twee vervoerders de concessies Utrecht Binnen en Utrecht Buiten winnen, wordt in juni 2024 verwacht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk