Vijf tips bij het realiseren van een woonkeuken

Elke huizenbezitter fantaseert er in deze eeuw wel eens over: een woonkeuken waar je gasten ontvangt, spelletjes doet, werkt en vanzelfsprekend ook maaltijden bereidt en nuttigt. Het hele gezin vertoeft hier het liefst de hele dag. Niet zelden worden de stoute schoenen en de overall aangetrokken en gaat men over tot het bouwen aan deze droom. Dan zijn deze vijf tips in ieder geval handig ter inspiratie. Met sommige bespaar je overigens het nodige geld.

Kookeiland met inductiekookplaat (op de ruimte gericht)
Het kookeiland staat idealiter gericht op de ruimte, zodat degene die het eten verzorgt, deel blijft nemen aan het gesprek. Of dit nu huiselijke koetjes en kalfjes zijn of diepgravende discussies met de gasten, het is fijn om tijdens het roeren in sauzen van achter de inductiekookplaat mee te kunnen praten. Ook dat is het idee van een woonkeuken. Vraag aan de aannemer of klusser in kwestie hier rekening mee te houden. Voor het kookeiland zet je eventueel een paar krukken neer.

Glazen dak om (dubbel) energie te besparen
Wie de uitgebouwde keuken voorziet van een glazen dak, gaat op energie besparen. Zelfs in de koudste maanden kan het alleen al door het zonlicht zeer behaaglijk zijn in deze ruimte. Het zou ideaal zijn wanneer een deel van het glazen dak geopend kan worden in de zomer, want het moet ook weer geen veredelde sauna worden. Omdat veel gezinsleden hier graag van alles doen, stook je bovendien minder in andere ruimtes van het huis. Nog een voordeel: je hebt meer ‘contact met buiten’, en dat is een van de meest genoemde redenen voor het (uit)bouwen van een woonkeuken.

Tv kijken en spelletjes doen: ook dat gebeurt in de woonkeuken
In veel gevallen verhuist de tv vrolijk mee naar de woonkeuken, zodat tijdens het tafelen een voetbalwedstrijd of talkshow gekeken kan worden. Anderen doen dit juist niet, omdat ze tijdens de maaltijd graag tot elkaar willen komen en daarbij geen afleiding willen. In Zuid-Europa, waar de keuken al eeuwen het epicentrum van het huishouden is, doen ze praten, koken en tv kijken overigens allemaal tegelijk. Een andere soort vermaak die weer helemaal hip is: bordspellen. Menigeen heeft de kast met spelletjes in de woonkeuken geparkeerd. Naast de kast met kookboeken.

De woonkeuken als kweekkas
Vanwege het glazen dak is de woonkeuken uitermate geschikt om vroeg in het voorjaar allerlei plantjes op te kweken, die in april naar buiten mogen. Het fleurt de boel op, ruikt heerlijk en zorgt voor een inspirerende hobby. Daarnaast is het runnen van een bescheiden moestuin die in de woonkeuken begint, een duurzame bezigheid. Zelf gekweekte basilicum, tomaten, sla, het smaakt allemaal lekkerder dan wanneer je het bij de supermarkt haalt. Reserveer dus ruimte voor een aantal planten!

Meer landelijke invloeden
Voor de details ga je op zoek naar meubels die het geheel landelijk maken. Een hakblok op poten, een Frans aandoende buffetkast of een kolossale eettafel met een massief houten blad. Kleine accessoires zoals vintage keukengerei maken het af. Dit soort accenten geven eveneens dat buiten-gevoel dat je met een woonkeuken wilt bewerkstelligen. Sowieso is hout het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat: denk hier ook aan als je plannen gaat maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk