Vijf jaar cel voor Nieuwegeinse leider bezorgdienst harddrugs

De Nieuwegeinse leider van een groep die harddrugs op bestelling leverde in de regio Utrecht is vandaag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het vonnis van de Utrechtse rechtbank is een stuk lager dan de acht jaar cel die het Openbaar Ministerie vorige maand eiste.

Vier mannen die voor de 37-jarige Preswin S. als drugsbezorgers werkten, kregen lagere, grotendeels voorwaardelijke, celstraffen. Ook de vrouw van de hoofdverdachte is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld. Volgens de rechtbank vormden de zes verdachten een criminele organisatie gericht op de handel in drugs.

Koffer vol harddrugs
De verdachten werden afgelopen voorjaar aangehouden bij een grote politie-actie in meerdere plaatsen in de regio. De recherche was getipt dat de Nieuwegeiner vanuit zijn huis in drugs handelde. Telefonisch en via whatsapp kon bij hem een ruim assortiment aan hard- en softdrugs worden besteld. S. bezorgde de drugs vervolgens bij de klanten en zette ook verslaafde kennissen in als drugskoeriers.

Preswin S. had een koffer vol harddrugs verstopt op de zolder van een vriend in Benschop. Die drugs hadden een waarde van een ton, zei hij in de rechtbank. De 29-jarige vriend die de drugs bewaarde, legde een uitgebreide bekentenis af en kreeg de laagste straf: 200 dagen cel, waarvan 152 voorwaardelijk. Hij hoeft niet terug naar de gevangenis.

Van geluk spreken
Twee Houtense drugskoeriers van 30 en 34 jaar oud zijn veroordeeld tot twee jaar cel waarvan acht maanden voorwaardelijk. Een 27-jarige koerier uit Nieuwegein kreeg anderhalf jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De verdachten mogen gedurende de proeftijd van drie jaar geen contact met elkaar hebben en komen onder toezicht van de reclassering te staan.

De vrouw van de hoofdverdachte hoeft ook niet terug naar de gevangenis. De rechtbank houdt er rekening mee dat zij voor haar twee kinderen moet zorgen en veroordeelde haar tot twee jaar cel, waarvan 22 maanden voorwaardelijk. “Preswin S. mag van geluk spreken dat zijn kinderen wel met een moeder zullen opgroeien”, vermeldt de rechtbank in het vonnis.

Geld afpakken
De verdachten staat waarschijnlijk ook nog een flinke financiële aderlating te wachten. De officier van justitie wil het geld afpakken dat zij met de handel in drugs hebben verdiend en komt daarom binnenkort met een ontnemingsvordering.

De verdachten en het OM hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht/Riks Ozinga

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk