Vijf financiële tips voor (beginnende) ondernemers

Ben je kort geleden met je eigen onderneming begonnen? Of zit je hieraan te denken? Dan ga je een leuke en spannende tijd tegemoet. Je hebt de komende maanden genoeg te doen. Een klantenkring opbouwen, een website waarop je je diensten aanbiedt, misschien een bedrijfspand, je financiële huishouding en nog veel meer. Het financiële plaatje is iets waar veel ondernemers hulp bij kunnen gebruiken. In dit artikel staan vijf handige tips die je alvast op weg helpen.

Geld

Weet of en wat je kunt lenen
Voordat je daadwerkelijk van start gaat, is het slim om uit te zoeken of en wat je kunt lenen. Ondernemen kost in veel gevallen geld, vooral in de eerste periode. Een bedrijfspand geven ze niet weg, een website evenmin en wellicht zijn er investeringen nodig, bijvoorbeeld in machines. Natuurlijk kun je hier je spaargeld voor gebruiken, maar wist je dat je in veel gevallen ook een kleine zakelijke lening kunt afsluiten? Dit zijn leningen die beginnen bij € 2.000 en oplopen tot € 100.000. Door te lenen kun je de benodigde investeringen doen.

Neem een financieel adviseur
Een financieel adviseur is eigenlijk onmisbaar. Wist je dat je de eerste jaren recht hebt op extra aftrekposten? En zie je het zitten om elke drie maanden je aangifte omzetbelasting te doen? Dit zijn allemaal zaken die een financieel adviseur voor je regelt. Maar het gaat nog veel verder. Deze persoon wordt niet voor niks een adviseur genoemd. Je krijgt verschillende tips, over je pensioen bijvoorbeeld, maar ook over het lenen van geld. Een goede financieel adviseur weet bij welke kredietverstrekkers je moet zijn, zoals Pinvoorschot.

Zet je BTW opzij
Wat bij veel beginnende ondernemers fout gaat, is dat ze de BTW niet apart zetten. Je klanten betalen je omzetbelasting, oftewel BTW. De BTW draag je iedere drie maanden af aan de Belastingdienst. Door maandelijks de BTW opzij te zetten, weet je zeker dat je de Belastingdienst kunt betalen. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die in de knel komt omdat hij omzetbelasting heeft gebruikt om te investeren. Ook als het erop lijkt dat je de komende maanden genoeg verdient, is het slim om de BTW apart te zetten. Zo voorkom je een hoop mogelijke problemen.

Betaal facturen binnen 24 uur
Facturen moeten toch betaald worden, dan kan je dat maar beter direct doen. Om te beginnen geef je hiermee een goed signaal af. Daarnaast voorkom je dat je de factuur vergeet te betalen. Als drukke ondernemer ben je vaak alweer met het volgende bezig. Betaal facturen daarom zoveel mogelijk meteen als ze binnenkomen.

Bouw pensioen op, maar niet te gretig
Waarschijnlijk heb je al nagedacht over je pensioen. Dat is alleen maar slim en het is erg goed dat je pensioen gaat opbouwen. Leg de lat alleen niet te hoog. Honderden euro’s per maand inleg is tijdens goede maanden geen probleem, maar er komen ook mindere maanden aan. Het is beter om aan het einde van het jaar een grote storting te doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk