Video: Stembureau’s dicht, er kan geteld worden

De stembureau’s in Nieuwegein en heel Nederland zijn zojuist gesloten voor de verkiezingen van de Tweede Kamer 2017. Het is nu tellen geblazen. Met de hand, want de stemmachines bleven deze keer in de kast. Minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) heeft na berichten over onveilige stemsoftware eerder dit jaar besloten dat alle stemmen uitgebracht bij de Tweede Kamerverkiezingen handmatig geteld moeten worden. De uitslag zal dit jaar dan ook wat later naar buiten gebracht worden. De gemeente Nieuwegein zal dit pas morgenochtend om 09.00 uur doen.

Incidenten
Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest tijdens het stemmen in Nieuwegein. Van het stembureau op het ROC aan de Dasseweide weten wij dat een kiezer drie biljetten kreeg i.p.v. twee. De stemmer was zo eerlijk dat hij het derde formulier terug gaf aan de voorzitter van het stembureau!

De opkomst van de Tweede Kamerverkiezingen is woensdag landelijk fors hoger dan vier jaar geleden. Omstreeks 19.45 uur had 73 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In Nieuwegein lag het percentage iets lager: 71,25 %. Tijdens de verkiezingen in 2012 was de VVD de grote winnaar in Nieuwegein, zij kregen toen 27,61% van de stemmen van onze inwoners (lees hier de uitslag van toen) De PVV was toen de derde partij met 12,88% van de stemmen. Hoe zal dat nu zijn? Zodra er meer bekend is laten wij het weten.

Op de video hierboven ziet u de medewerkers van het stembureau op de Julianaschool in de wijk Galecop. Het stembureau is gesloten en dus er kan geteld worden.

De stembiljetten kunnen geteld worden!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk