Video: Milestone Award voor uitvinding voorloper van Wi-Fi

Nieuwegein heeft een zogeheten Milestone Award gekregen voor de uitvinding van WaveLAN, de voorloper van Wi-Fi. Tijdens een internationaal symposium afgelopen dinsdag in DE KOM over Wi-Fi reikte de internationale organisatie IEEE de Milestone Award plaquette uit aan burgemeester Frans Backhuijs.

In de jaren ’80 werd bij het bedrijf NCR (National Cash Register) op de hoek van de Zuidstedeweg het eerste prototype van WaveLAN gedemonstreerd. Deze technologie ontwikkelde zich uiteindelijk tot Wi-Fi zoals we het vandaag de dag kennen en gebruiken. De Milestone Award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux. Drie heren, Cees Links, Bruce Tuch en Vic Hayes, die een sleutelrol speelden bij de uitvinding, kregen tijdens het symposium ook de Nieuwegeinse Stadspenning uitgereikt.

Plaquette en prototypes te zien
De plaquette komt samen met een vitrine met prototypes en de eerste commerciële producten in bibliotheek De Tweede Verdieping in het Stadshuis. Op een later moment krijgt de Milestone Award plaquette een definitieve plek op de begane grond, in het vernieuwde atrium van het Stadshuis.

Impact op maatschappij
De Milestone Award is bedoeld voor technologische ontwikkelingen die een belangrijke impact op de maatschappij hebben gehad en tenminste 25 jaar oud zijn. Eerder kregen de uitvinding van de cd (1979) en die voor de ontdekking van supergeleiding (1911) een Milestone Award.

Onze videograaf Bart van Rooijen was natuurlijk aanwezig tijdens de uitreiking van de Milestone Award.  Immers, op die zelfde dag bestond het internet 50 jaar! en aankomende maart bestaat de Digitale Stad Nieuwegein 25 jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk