Video: Bewoners Vreeswijk: ‘Geen sloop maar renoveren!!!’

Maandagavond vond in Vreeswijk de eerste van twee buurtgesprekken plaats m.b.t de mogelijke sloop van de woningen in de Irene-, de Margriet- en de Tramstraat. Een moeilijke opgave, waarbij de voor- en tegenstanders recht tegenover elkaar staan. Dat er iets aan de woningen gedaan moet worden is duidelijk. Wordt het renoveren of platgooien en kiezen voor nieuwbouw. De huidige bewoners willen er blijven wonen. Verhuurder Mitros wil nieuwbouw, met meer woningen voor jong en oud, van deze tijd.

Vanavond was er een speciale bijeenkomst voor de bewoners van de drie straten die genomineerd zijn om te slopen. Mitros wil 76 nieuwe woningen in dit gebied. De huidige woningen aan de  Irene- en de Tramstraat  zijn in zeer slechte staat. Veel woningen hebben vochtproblemen, zijn de woningen hokkerig, gehorig en  hebben ze een indeling  die  niet van deze tijd is.

‘Het grootste deel van de woningen is niet geschikt voor verduurzaming. Daarnaast zien wij dat Vreeswijk vergrijst en er weinig geschikte appartementen zijn met een lift. Uit onderzoeken van Mitros is gebleken dat hierdoor ouderen niet kunnen doorstromen naar een geschikte woning en jongeren niet in de wijk kunnen instromen. In Vreeswijk moeten dezelfde kansen zijn voor jonge en oude huishoudens, om er te wonen. Dit alles maakt dat renovatie niet bijdraagt aan de toekomst van Vreeswijk’ aldus Mitros.

‘Alle eengezinswoningen aan de Margrietstraat zijn nooit in dit sloopvoorstel aan de orde geweest en zijn op het laatste moment opeens in deze plannen meegenomen! Dat heeft grote onrust en onzekerheid bij de bewoners. Aan deze woningen zou namelijk groot onderhoud/renovatie plaatsvinden zo liet Mitros enkele jaren terug weten aan de huidige bewoners. ‘Hier is Mitros nooit meer op teruggekomen’ zegt Meijers van het Klankbordgroep Vreeswijk (KBG).

Dat beide partijen recht tegenover elkaar staan maakt bovenstaand videoverslag duidelijk. Ook de politiek liet afgelopen week weten zich zorgen te maken over de communicatie van Mitros richting de bewoners. Zo hield de SP in Nieuwegein een enquête waaruit dit bleek. Ook de grote onzekerheid over de terugkeer na de eventuele sloop was een van de uitkomsten. ‘Ook de noodzaak van sloop wordt,’ aldus de SP, ‘in twijfel getrokken.’

De bewoners: ‘Geen sloop!! Maar renoveren. Ik woon hier naar mijn zin, slopen in bezopen.’

Morgen, dinsdag 16 juni aanstaande houdt verhuurder Mitros weer een buurtgesprek, maar dan voor alle wijkbewoners uit Vreeswijk. Onze redactie zal dan ook weer aanwezig zijn om de avond vast te leggen. Videograaf Jos van Vogelpoel maakte bovenstaand videoverslag.

3 thoughts on “Video: Bewoners Vreeswijk: ‘Geen sloop maar renoveren!!!’

  1. Laat ons mooie Vreeswijk niet verpesten door het plaatsen van nieuwbouw. Oude vertrouwde beelden en herinneringen kunnen we niet missen. Er is al zoveel verpruts.

    1. Judith

      Zo mee eens! Er blijft al zo weinig over! Juist zo’n oude wijk zou je moeten koesteren!

  2. Mitros en vele andere stichtingen hebben maar 1 doel: hechte Nederlandse gemeenschappen uit elkaar trekken. Ze weten namelijk dat samen sterk maakt. Alleen ben je maar zwak. De 10% rijken op de wereld nemen onze vrijheden stap voor stap af. Sta op voor jouw en onze VRIJHEID

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren