Vertrek ‘De Zwerver’

Donderdag 4 december verlaat woon-/atelierschip De Zwerver Museumwerf Vreeswijk. Ruim drie en een half jaar heeft dit bijzondere schip bij de Museumwerf gelegen en was zij toegankelijk voor publiek. Duizenden mensen hebben het monumentale schip bezocht, geluisterd naar het levensverhaal en zich verwonderd over het prachtige, originele antieke interieur. Er vonden lezingen plaats over De Zwerver en andere monumentale woonschepen en er zijn plannen gemaakt voor de toekomst. Met het vertrek sluit het opzienbarende schip een bijzondere episode af in haar bestaan.

De Zwerver is in 1900 gebouwd bij scheepswerf De Vlijt in Oude Wetering, naar het ontwerp van veelzijdig kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950). Nieuwenkamp stak tijdens de bouw ook zelf de handen uit te mouwen. De scheepsnaam De Zwerver is afkomstig van Nieuwenkamps motto: Vagando Acquiro (Al zwervend verwerf ik).

Nieuwenkamp was erg verknocht aan zijn Zwerver. Hoewel hij en zijn gezin het woon-/atelierschip tot 1913 bewoonden, verkocht Nieuwenkamp haar pas aan het eind van zijn leven in 1949. Na diverse omzwervingen en een langdurig verblijf in Loenen a/d Vecht, keerde De Zwerver in 2011 min of meer terug naar haar bakermat: de Stichting Museum Nieuwenkamp die in 1948 door de kunstenaar zelf is opgericht en de werken van Nieuwenkamp beheert.

Na de restauratie reist De Zwerver af naar Naarden, naar Jachthaven Naarden. Daar zal het oude schip als bijzondere ruimte worden verhuurd en hopelijk in haar eigen onderhoud kunnen voorzien. Het tijdstip van vertrek is vermoedelijk 07.30 uur. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan Wierselaan 113 in Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren