Verplaatsing Kazemat bij Prinses Beatrixsluis: werkterrein in militaire sfeer op 22 februari

Op 22 februari verplaatst aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat kazemat Vreeswijk Oost 150 meter oostwaarts om ruimte te maken voor de 3e kolk van de Beatrixsluis. Dit is een dusdanig speciale gelegenheid, dat Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk hier een dag vol leuke activiteiten voor jong en oud omheen organiseren. Iedereen is tussen 08.00 uur en 15.00 uur van harte welkom op het evenemententerrein nabij de keet van Sas van Vreeswijk aan Defensiedok 10 te Nieuwegein! Tussen 08.00 uur en 15.00 uur is er van alles te beleven. Hier volgt een greep uit de activiteiten.

Vroege vogels ontbijt
Tussen 08.00 uur en 10.00 uur is er speciaal voor vroege vogels een ontbijtbuffet in de tent naast de keet van Sas van Vreeswijk. Alleen op vertoon van een ‘rantsoenbon’ kunnen bezoekers genieten van een lekker ontbijtje voordat zij de verplaatsing van de kazemat gaan bewonderen. Deze rantsoenbonnen zijn voor € 4,- verkrijgbaar bij slagerij Post, slagerij Koekman, Broodje Kaas en Dagwinkel Vreeswijk in Vreeswijk. Voor de rantsoenbonnen geldt op = op. Voor hen die er minder vroeg bij kunnen zijn, zijn er de hele dag lekkernijen verkrijgbaar zoals warme dranken, soep en broodjes.

Uitkijkzone Lekdijk
Vanaf ongeveer 09.30 uur start het draagportaal met rijden. Binnen een speciaal ingerichte uitkijkzone op de Lekdijk kunnen bezoekers de verplaatsing goed volgen. Bij een militaire keuken aldaar kun je terecht voor ‘koek en zopie’. In de middag zal zangkoor ‘De Brulboei’ oudhollandse liederen ten gehore brengen. Lekkere meezingers en inhakers van weleer om mee op te warmen!

Meet and greet soldaten
De kazemat dateert uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, een bijzondere tijd. Daarom zijn er soldaten uit die tijd aanwezig om bezoekers meer te vertellen over hoe kazematten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vroeger gebruikt werden in de strijd.

Oudhollandse spelletjes
Sjoelen, Kop van Jut en hoefijzer werpen, wie kent ze niet? De oudhollandse spelletjes waar kinderen zich vroeger mee vermaakten. Op 22 februari kunnen jong en oud hun hart weer ophalen en zelf weer de sjoelstenen en hoefijzers oppakken. Maar ook een echte stormbaan kan natuurlijk niet ontbreken.

Programma voor basisschoolkinderen
Voorafgaand aan de verplaatsing op 22 februari hebben Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk basisscholen in de buurt een speciale lessenserie aangeboden. Als mooie afsluiting van deze lessenserie bezoeken bijna 700 basisschoolkinderen het evenemententerrein om de verplaatsing zelf mee te maken.

Exposities
In de tent naast de keet van Sas van Vreeswijk zijn exposities ingericht. Hier kunnen bezoekers meer informatie krijgen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de verplaatsing en hoe die in zijn werk gaat en over het project ‘Lekkanaal/3e kolk Beatrixsluis’.

Verplaatsing volgen
Naar verwachting komt de kazemat rond lunchtijd aan op zijn nieuwe plek. Lukt het niet om aanwezig te zijn bij het evenement? Dan is de verplaatsing te volgen via www.prinsesbeatrixsluis.nl/kazemat. Hier staat ook diverse informatie over de verplaatsing, zoals persberichten, een artikel en een infographic die mooi laat zien uit welke stappen de verplaatsing bestaat.

Bereikbaarheid evenemententerrein
Het evenemententerrein bij de witte keet van Sas van Vreeswijk aan Defensiedok 10 te Nieuwegein is goed bereikbaar per auto en met de fiets. Wel is het dringende verzoek om zo veel mogelijk met de fiets te komen. Er is een beperkt aantal parkeerplekken beschikbaar. Voor fietsenrekken wordt gezorgd. De uitkijkzone bij de kazemat bevindt zich op ongeveer 15 minuten lopen van het evenemententerrein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren