Vernieuwingsonderwijs, nu ook voor kinderen uit Nieuwegein

Voor kinderen uit Nieuwegein en omgeving is een nieuwe school gestart: Lumiar. Lumiar is een basisschool voor democratisch onderwijs en ‘natuurlijk leren’ en is op 23 april 2015 goedgekeurd door de Inspectie voor het Onderwijs. Lumiar is gevestigd in Vianen en is daarom voor kinderen uit Nieuwegein heel goed bereikbaar.

Democratische scholen worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Veel kinderen op het regulier onderwijs lopen vast, ontwikkelen zich niet optimaal of krijgen zelfs een label opgeplakt, omdat zij worden gedwongen om in het tempo van de klas te presteren. En dat kan natuurlijk ook niet, want elk kind is anders. “Bij Lumiar geloven we niet in deze vorm van standaardisatie. Wij geloven dat ieder kind zijn eigen moment uitkiest wanneer het er klaar voor is. Zo leert elk kind in zijn eigen tempo en met plezier en ontwikkelt het kind zelfvertrouwen op een natuurlijke manier” Zegt Seth van der Meer, een van de initiatiefnemers van Lumiar.

Bij Lumiar kiezen de kinderen (grotendeels) zelf wat, hoe, wanneer en met wie ze activiteiten ondernemen die leiden tot het realiseren van hun persoonlijke doelen, rekening houdend met anderen en hun omgeving. “Dit klinkt heel vrijblijvend, maar dat is het zeker niet,” vervolgt Van der Meer. “Ook bij Lumiar hebben we structuur en regels, echter maken we deze regels samen met de kinderen, ouders en leerkrachten, waarbij alle rechten en meningen worden gerespecteerd. Het democratisch model geeft vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Kinderen leren al van jongs af aan na te denken over keuzes maken en consequenties van keuzes”. Uiteraard worden ook bij Lumiar de kerndoelen van het primair onderwijs gehaald, maar er is veel meer ruimte om aan individuele talentontwikkeling te werken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Heeft u nieuws? Bel ons!
%d bloggers liken dit: