Vernieuwd overleg onderwijs en jeugd

In een nieuwe verhouding komen tot gezamenlijke afspraken over onderwijs- en jeugdzaken. Dat is het doel van de zogenaamde ‘Nieuwegeinse Educatieve Agenda’ (NEA). De NEA is een overlegstructuur waarin gemeente, schoolbesturen en overige partners vorm en inhoud geven aan het Nieuwegeinse onderwijs- en jeugdbeleid. Afgelopen donderdag 12 april vond de startbijeenkomst plaats met ongeveer veertig vertegenwoordigers uit onderwijs, kinderopvang, gemeente, theater en sport en de GGD Midden Nederland en Vitras CMD. Wethouder onderwijs Helen van den Berg:
“We hebben een gemeenschappelijk doel: het verbeteren van het leefklimaat van de Nieuwegeinse jeugd. Daar hebben we elkaar voor nodig. De NEA helpt daarbij.”

Het doel van de startbijeenkomst was informeren over de opzet van de NEA en kennismaken met elkaar. In een afwisselend programma kwamen verschillende onderdelen aan bod. Tijdens een nagebootste persconferentie konden de deelnemers kritische vragen stellen aan een panel. Vanuit de gemeente en onderwijs werd toegelicht wat de meerwaarde van de NEA is: De gemeente en het onderwijs zijn vaste partners. Per onderwerp schuiven de relevante partners aan. Hierdoor wordt een aantal bestaande overleggen overbodig. Een efficiëntere overlegstructuur dus. “Doordat we in de NEA per onderwerp met de juiste mensen aan tafel zitten, kunnen we bovendien de krachten bundelen”, aldus mede-initiatiefnemer Gonnie Boerma, directeur van SBO De Evenaar.

De NEA bestaat uit twee overleggen. Een bestuurlijk overleg en een voorbereidend (ambtelijk) overleg . Het bestuurlijk overleg vindt twee keer per jaar plaats; het voorbereidend overleg zes keer per jaar. Belangrijke uitgangspunten van de nieuwe overlegstructuur zijn een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel en gelijkwaardige verhoudingen. Zo rouleert het voorzitterschap en vindt het overleg op wisselende locaties plaats.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk