Verlenging opvang voor asielzoekers in de Beursfabriek

Het college van B&W in Nieuwegein heeft het voornemen om de crisisnoodopvang in de Beursfabriek aan de Symfonielaan om te zetten naar een noodopvang voor de duur van zes maanden. Op dit moment wordt op deze locatie het maximaal aantal van 200 asielzoekers opgevangen. De crisisnoodopvang is voor 30 dagen en duurt tot 17 april. Het COA doet nu een dringend beroep op de gemeente Nieuwegein om de opvang langer open te houden. Reden hiervoor is het nog altijd grote tekort aan opvangplekken. Het college neemt op 16 april een besluit.

Noodopvang
Als de opvang langer dan 30 dagen in gebruik blijft, stopt de crisisnoodopvang en wordt de opvanglocatie een noodopvang. Er zijn dan meer voorzieningen nodig om de opvanglocatie geschikt te maken voor een langere periode en de kwaliteit van de locatie voor de asielzoekers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van mobiele douches en toiletten buiten en een betere recreatieruimte en een groter aanbod van activiteiten. Ook bij een noodopvang is er 24/7 beveiliging aanwezig.

Ervaringen crisisnoodopvang
De crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt tot nu toe zonder incidenten en het noodnummer bij overlast is in de afgelopen periode niet gebeld. Er is inmiddels een activiteitenprogramma voor de asielzoekers. Zo hebben zij bijvoorbeeld één keer per week taalles, kunnen zij drie ochtenden in de week voetballen bij voetbalvereniging JSV en gaan de asielzoekers één keer per week de wijk in om afval te prikken. Wanneer de opvang langer openblijft, biedt het COA een uitgebreider programma aan.

Reden noodopvang
Omdat er in Nederland niet genoeg (crisis)noodopvanglocaties zijn voor asielzoekers, zitten alle asielzoekerscentra vol. Ook gaan er tijdelijke opvanglocaties dicht, onder andere in verband met de start van het evenementenseizoen. Tegelijkertijd blijven er nieuwe asielzoekers komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Dat levert schrijnende situaties op. Daarom heeft het COA de gemeente Nieuwegein gevraagd om de opvang voor een langere periode open te houden. De goede ervaring met de crisisnoodopvang in de Beursfabriek tot nu toe en het dringende verzoek van het COA maakt dat het college het voornemen heeft om na de periode van crisisnoodopvang de opvanglocatie voor zes maanden open te houden als noodopvang.

Gesprek met de buurt
Tijdens de inloopavond op dinsdag 19 maart heeft de gemeente Nieuwegein aangegeven dat zij opnieuw met de buurt in gesprek zou gaan bij het voornemen om de opvanglocatie langer open te houden. Op woensdag 10 april staan de medewerkers van het COA, de politie en de gemeente wederom klaar om  vragen, zorgen en ideeën te bespreken. Ook kunnen vrijwilligers zich die avond aanmelden.

Buurtbewoners worden uitgenodigd voor de inloopavond op woensdag 10 april tussen 19.00 uur en 20.30 uur in het NBC aan de Blokhoeve 1 in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk