Verdachte serieverkrachting langer vast

De rechter heeft vandaag het voorarrest van de vermeende serieverkrachter, Gerard Tuns uit Nieuwegein, met negentig dagen verlengd. Hier meer over de zaak.

Hij wordt ervan verdacht minstens drie vrouwen te hebben aangevallen en verkracht maar het Openbaar Ministerie verdenkt hem van zeker 17 verkrachtingen of aanrandingen tussen 1995 en 2001. De Nieuwegeiner wist jarenlang uit handen van de politie te blijven.

De politie kwam de Nieuwegeiner op het spoor toen hij dit jaar veroordeeld werd voor een fietsendiefstal. Hij moest DNA afstaan en dat bleek overeen te komen met drie verkrachtingen die aan de Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. Het wordt lastig om alle verkrachtingen van de Utrechtse serieverkrachter toe te schrijven aan de verdachte uit Nieuwegein. Dat zegt de Utrechtse advocaat Willem Jan Ausma. Als het DNA op of in het lichaam van de slachtoffers is gevonden en er sprake is van een DNA-match van honderd procent heeft justitie volgens Ausma een goede zaak. Maar alleen in deze drie gevallen.

Tuns beroept zich vooralsnog op zijn zwijgrecht. Dat hoeft volgens Ausma niet per se in zijn voordeel uit te pakken. “Het hangt af van het andere bewijsmateriaal. Maar als er DNA is en hij geeft geen uitleg en zwijgt, wordt dat vaak in je nadeel uitgelegd.”

Familieleden van Gerard Tuns hebben laten weten geschokt te zijn toen ze hoorde dat hij is opgepakt voor de serieverkrachtingszaak in en rond Utrecht. Zij laten aan RTV Utrecht weten: ‘Wij zijn echt geschrokken dat hij in staat is om dit te doen. We weten wel dat hij allemaal rare dingen deed en zijn handen niet thuis kon houden. Maar dat hij dit zou doen, dat had ik niet verwacht. Ergens sta ik er ook niet van te kijken.’ De familie laat ook weten dat het niet helemaal zijn schuld is: ‘Het is niet helemaal zijn schuld. Die jongen is opgejaagd in zijn jeugd. Zijn moeder was er niet voor hem en zijn vader sloeg hem altijd. Het is een heel triest verhaal, die jongen is voor galg en rad opgegroeid.’ Klik op het cameraatje hieronder voor een overzicht van de plekken waar de serieverkrachter toesloeg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk