Verdachte grootste vuurwerkvondst ooit mag proces in vrijheid afwachten

De Nieuwegeinse hoofdverdachte in de zaak van de grootste vuurwerkvondst ooit, mag zijn proces in vrijheid afwachten. De rechter in Amsterdam heeft donderdag besloten dat de man van 34 zijn cel uit mag. Twee andere Nieuwegeinse verdachten waren al op vrije voeten.

De drie zouden verantwoordelijk zijn voor de opslag van 350.000 kilo illegaal vuurwerk in Nederland en Duitsland. De knallers werden vorig jaar november ontdekt en lagen in bunkers, schuren, bedrijfspanden en containers. Nog nooit eerder werd in één keer zoveel vuurwerk tegelijk gevonden door de politie.

In totaal zijn er in de zaak tenminste tien verdachten, van wie de meesten een uitvoerende rol op het gebied van transport en opslag hadden. Drie verdachten, onder wie de Nieuwegeiner die vandaag is vrijgelaten, worden als kopstukken gezien. Zij zijn in het verleden al eens veroordeeld tot lange gevangenisstraffen vanwege vuurwerksmokkel.

In de huidige zaak kwam de politie de verdachten op het spoor nadat de opsporingsdiensten inzage kregen in versleutelde berichten die via communicatiedienst Encrochat werden verstuurd. Daarbij kwam volgens het OM aan het licht hoe de bende zwaar illegaal vuurwerk vanuit landen als Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland transporteerde. Tijdens het onderzoek werkten Nederlandse rechercheteams nauw samen met de Duitse politie.

Het OM legt de Nieuwegeinse hoofdverdachte naast de handel in vuurwerk ook een leidende en sturende rol in een criminele organisatie ten laste. Wanneer zijn zaak en die van zijn medeverdachten verdergaat, is nog niet duidelijk. Het OM hoopt dat het onderzoek halverwege dit jaar is afgerond. De inhoudelijke behandeling van de zaak is naar verwachting in 2024.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk