Video: ‘Drie Nieuwegeiners vast na grootste vuurwerkvondst ooit’

De politie heeft vlak over de Duitse grens bij Enschede de grootste vuurwerkvondst ooit gedaan. In voormalige NAVO-bunkers in Rheine werd maar liefst 350.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Vanwege de zaak zijn tien verdachten opgepakt.

Drie van de verdachten, mensen van 27, 31 en 34 jaar uit Nieuwegein, worden gezien als de hoofdverdachten. Zij zijn op maandag 17 oktober aangehouden en voorgeleid aan de Rechter-Commissaris en zitten nog vast. Tot donderdag 3 november hebben zij in beperking gezeten. De andere acht verdachten hebben vermoedelijk een rol gespeeld bij de uitvoering. Zij zorgden bijvoorbeeld voor het transport, opslag en/of contact met afnemers.

Ontcijferde Encrochat gesprekken
Agenten kwamen de handel op het spoor na twee jaar onderzoek. Dit werd gestart naar aanleiding van binnengekomen informatie en ontcijferde Encrochat gesprekken. Rechercheurs ontdekten dat er vuurwerk vanuit landen als Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland werd vervoerd. Afgelopen juni werden daarom in Duitsland en Nederland al invallen gedaan.

Volgens de politie voldeden de opslaglocaties absoluut niet aan de veiligheidseisen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna worden vernietigd.

Explosieven
Vuurwerkexpert Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid : “Dit gaat allang niet meer over onschuldig vuurwerk, soms zijn het regelrechte explosieven. We zien steeds vaker dat zwaar vuurwerk wordt gebruikt als explosief tijdens ongeregeldheden, maar ook bij plofkraken of als chantage- en vergeldingsmiddel bij conflicten in de georganiseerde misdaad. Handelaren, afnemers en transporteurs nemen het niet zo nauw met hun eigen veiligheid en die van anderen. Ze nemen enorme risico’s bij het vervoer en het opslaan in garageboxen, schuurtjes en woonhuizen. Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade.”

Waar kunt u op letten?
Als een huurder van een particuliere opslagruimte of garagebox de sloten vervangt of als er sprake is van nachtelijk uitladen van voertuigen, kan dat een signaal zijn dat er iets niet in de haak is.

Heeft u een vermoeden en/of kennis van bezit of handel in illegale vuurwerk? Kijk niet weg! Geef info door aan politie (0900-8844/TSI) of meld misdaad anoniem.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk