Veiligheidstips voor ouderen

Cliënten van de thuiszorg van Rivas Zorggroep in Nieuwegein ontvangen krijgen veiligheidstips. Deze tips zijn opgesteld in samenwerking met de Politie Utrecht en attendeert ouderen op mogelijke risico’s. De tips gaan over veiligheid in huis en op straat. Daarnaast krijgen de cliënten ook een overzicht van belangrijke telefoonnummers. De tips en telefoonnummers staan op een kaart die een dezer dagen uitgedeeld wordt.

‘Tegenwoordig blijven oudere mensen steeds langer zelfstandig wonen. Met de juiste zorg is dat ook geen enkel probleem’, zegt Johan Klein, teamleider bij Rivas. ‘We signaleren echter ook dat mensen zich niet altijd veilig voelen. Zeker als ze na lange tijd weer alleen komen te wonen, bijvoorbeeld na het wegvallen van de partner. Daarom hebben we contact gezocht met de Politie Utrecht om te kijken of we onze cliënten praktische veiligheidstips konden geven.’

De Politie Utrecht is enthousiast over het initiatief. ‘Helaas wordt soms misbruik gemaakt van oudere mensen’, vertelt Dennis Breedijk, wijkagent. ‘Vaak worden hier trucs bij gebruikt. Veelvoorkomende trucs zijn het gebruiken van zielige praatjes om bij mensen binnen te komen, of het zich voordoen als iemand van de bank en vragen naar de pincode. Met deze veiligheidskaart geven we mensen adviezen en raden we hen onder andere aan om nooit onbekende mensen binnen te laten in de woning.’ Inmiddels is de eerste kaart al uitgedeeld en is enthousiast ontvangen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk