Gerard T. uit Nieuwegein, die is veroordeeld in de Utrechtse serieverkrachtingszaak, komt niet eerder vrij als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Dinsdag behandelt de rechtbank een vordering van het OM om een voorwaardelijke invrijheidstelling uit te stellen. In totaal werden achttien zedenzaken aan de Nieuwegeiner toegeschreven, maar werd voor slechts vier vervolgd, omdat in deze zaken een DNA-match was.
JONGE VROUWEN
De verkrachtingen in en om Utrecht hielden de stad jarenlang in de greep. De slachtoffers waren steevast jonge vrouwen en omdat veel zaken rond De Uithof speelden was de veiligheid van vrouwelijke studenten in die periode een grote zorg. In 2016 kreeg de Nieuwegeiner – 61 jaar oud inmiddels – zestien jaar celstraf voor de verkrachting van vier vrouwen in 1995 en 2001 in Utrecht. Hij had toen al twee jaar in voorarrest gezeten.
Iemand die is veroordeeld voor juli 2021 komt na het uitzitten van tweederde van zijn straf in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Het OM vindt dat in het geval van T. dus geen goed idee. De reden daarvoor is nog onbekend. Of er volgens het OM gevaar is dat hij opnieuw toeslaat, is niet duidelijk. Evenmin is bekend hoe T. zich in de gevangenis gedraagt.
Beoordelen
Het Openbaar Ministerie wil in algemene zin kwijt dat het in elke zaak beoordeelt of, en onder welke voorwaarden, een veroordeelde vrij zou kunnen komen. Als er bezwaren tegen voorwaardelijke vrijlating zijn, moet de rechtbank erover oordelen.
Het OM laat zich bij de beoordeling informeren door andere partijen, zoals de gevangenis, de reclassering, de politie en ook de officier van justitie die zich met de strafzaak heeft bezig gehouden.
“Zo wordt een beeld gevormd van de veroordeelde en wordt bekeken of er risico’s aan een voorwaardelijke invrijheidstelling zitten en hoe deze risico’s beperkt kunnen worden”, licht het OM toe. “Ook wordt rekening gehouden met wensen van slachtoffers en/of nabestaanden.”
Integreren
De voorwaardelijke invrijheidstelling is bedoeld om veroordeelden stapsgewijs weer te laten integreren in de maatschappij. Er kunnen bijzondere voorwaarden gelden zoals een contact- en locatieverbod.
“Door het inschakelen van de reclassering en het opleggen van bijvoorbeeld contact- en locatieverboden wordt er alles aan gedaan om de veroordeelde goed en op een verantwoorde manier te laten terugkeren in de samenleving.”
Proceshouding
De reeks gewelddadige zedendelicten waarvoor T. verantwoordelijk wordt gehouden, zorgden voor grote onrust in de regio Utrecht. T. heeft altijd gezwegen over de beschuldigingen en kreeg nooit tbs. Hij weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek. T. ging op zeven punten tegen zijn veroordeling in cassatie.
De politie heeft jarenlang gezocht naar de serieverkrachter. De Nieuwegeiner werd in 2014 opgepakt toen hij een lokfiets stal. De officier benadrukte dat de lokfiets niet bewust voor T. was neergezet, iets wat de raadsman Maarten Krikke het OM wel verweet. Krikke eiste mede daarom vrijspraak, maar dat ging niet door.