Veiligheid Nieuwegeinse kinderen van belang

Kinderen in Nieuwegein moeten veilig kunnen leven en opgroeien. Dat is niet altijd het geval. Sommige kinderen kunnen jarenlang slachtoffer van kindermishandeling zijn. De gemeente Nieuwegein wil hier samen met haar partners in de stad verandering in aanbrengen. Op 25 mei vond een eerste gesprek hierover plaats met bestuurders en managers van verenigingen. Vragen die aan de orde kwamen: komt het voor? Al eens mee te maken gehad? Weet men dan te handelen?

Medewerkers van Veilig Thuis Utrecht, Stichting Geynwijs en de politie hebben hun kennis en ervaring hierover gedeeld. De vijf aanwezige clubs (bouwspeeltuin Jeugdland, Scouting Vreeswijk, Voetbalvereniging JSV, Tennisvereniging Vreeswijk en zwemclub Aquarijn) stelden vragen als “met wie ga ik het gesprek aan als ik zie dat een ouder een kind uitscheldt, de ouder of het kind?” De tips van Veilig Thuis: blijf dicht bij wat jezelf vindt, praat met anderen, bijvoorbeeld met Veilig Thuis, om een gesprek goed voor te bereiden. Zorgvuldigheid is van groot belang. Bedenk hoe je zelf zou willen worden bejegend. Met respect waarbij je zonder oordeel serieus wordt genomen.

Nieuwegein zal met een aantal clubs en Veilig Thuis Utrecht een “denktank” vormen om binnen de clubs zelf de leiding en vrijwilligers/trainers te betrekken en te ondersteunen bij het bespreekbaar maken van kindermishandeling. Want elk kind dat gezien wordt, is er één.

Verenigingen in Nieuwegein die binnen hun vereniging aandacht willen besteden aan kindermishandeling kunnen contact opnemen met Dave van Loon, beleidsadviseur Jeugd en preventie van de Gemeente Nieuwegein via het e-mailadres: d.vanloon@nieuwegein.nl.

Veilig Thuis is hét advies- en meldpunt rond huiselijk geweld. U kunt altijd bellen met Veilig Thuis Utrecht (0800-2000). Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt ook Stichting Geynwijs vragen om advies tijdens kantoortijden. Telefoon: (030) – 410 0666.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren