Veiliger Nieuwegein

Op 3 januari werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nieuwegein gehouden in het nieuwe gemeentehuis. In de toespraak welke burgemeester Backhuijs hield, ontkwam hij er niet aan om iets te melden van de problematiek in de wijk De Doorslag.

Enige tijd geleden stelde ik vragen over de problematiek in de Doorslag. Zeer kort daarna werd er een samenscholingsverbod afgedwongen. Een samenscholingsverbod is een middel wat de burgemeester kan inzetten om de openbare orde en veiligheid te waarborgen in specifieke gebieden. Een zwaar middel wat alleen succesvol is als er ook goed op gehandhaafd wordt. Momenteel lijkt het rustiger in de wijk Doorslag maar ik vraag mij af of het probleem nu structureel is opgelost. En nog maar niet te spreken over de schade die de afgelopen periode in de Doorslag is aangericht. Ik vraag me af of deze schade al verhaalt is of nog verhaalt wordt op de vandalen?

De VVD wil blijvende aandacht voor het verhalen van de schade op vandalen.
De situatie in de Doorslag is gelukkig niet maatgevend voor heel Nieuwegein. Het college doet er veel aan om Nieuwegein veilig en leefbaar te houden. In de raadsvergadering van 1 februari 2012 staat de startnotitie Integraal Veiligheidsbeleid op de agenda. Hierin wordt de route naar een nieuw veiligheidsbeleid met daarin de missie en visie, alsmede de strategische doelstellingen, op veiligheid en leefbaarheid vastgesteld.

Met de vaststelling van de startnotitie kan de burgemeester, als verantwoordelijke portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, aan de slag. Dit traject moet wat de VVD betreft bol staan van de participatie. Zowel samenwerkingspartners maar ook inwoners en ondernemers uit Nieuwegein moeten hun inbreng kunnen hebben. Het gaat immers veelal over subjectieve veiligheid, het veiligheidsgevoel, wat deze mensen en ondernemers beter kunnen duiden dat een ambtenaar vanachter een bureau. In de sessie heeft de portefeuillehouder al aangegeven dit te doen.

Ik heb er vertrouwen in dat we over een half jaar een veiligheidsbeleid hebben liggen waar we de komende vier jaar mee vooruit kunnen. Waarin zowel de overheid als de burgers en ondernemers zelf ook een verantwoordelijkheid in krijgen en nemen. Immers veiligheid en leefbaarheid is voor ons allemaal.

Mark Snoeren
Raadslid VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk