Veel kritiek over massaal bouwplan Jutphaas

Afgelopen woensdag 12 oktober j.l. is, op initiatief van de SP Nieuwegein, een informatieavond gehouden over de bouwplannen op de Mgr. G.W. van Heukelumstraat in Jutphaas. Er liggen omvangrijke plannen klaar om in dit gebied seniorenwoningen te bouwen. Martijn Stekelenburg van de SP Nieuwegein: ‘Hoewel SP erg voor de bouw van seniorenwoningen is, moet dit plan echt van tafel. Het werd afgelopen woensdag weer eens duidelijk dat inspraak in Nieuwegein beter kan. Een van de bewoners verwoordde het goed: “Wij hebben inspraak maar zij doen uitspraak”!’

Het koste de voorzitter de grootste moeite om de aanwezigen rustig te houden. De bewoners waren vaak erg boos en voelde zich bovenal niet gehoord. Veel vragen werden op PvdA wethouder Lubbinge afgevuurd vanuit de bewoners en vanuit de raad. Ook de projectontwikkelaar kwam aan het woord en probeerde de menigte te sussen. Dat lukte maar mondjesmaat. Fractievoorzitter Stekelenburg van de SP nam het voor de bewoners op en voelde Lubbinge aan de tand over de massaliteit van de plannen. “Overal waar het college aan het bouwen is horen we verhalen over de arrogantie van het bestuur en gebrekkige inspraak. Mensen mogen meedoen aan een zogenaamde klankbordgroep. Nadien hebben ze het gevoel dat ze hebben meegewerkt en verantwoordelijk zijn voor plannen die ze niet steunen. Dat moet anders” aldus Stekelenburg.

Het werd een lange avond waarin veel argumenten genoemd werden waarom het project niet kleinschaliger gerealiseerd kan worden. Onduidelijk is nog steeds wat het zou kosten om één woonlaag van het gebouw af te halen. Hiermee zou tegemoet gekomen worden aan een van de meest belangrijke bezwaren van de bewoners. Stekelenburg:“Ook hier zien we weer dat de projectontwikkelaar veel macht heeft en feitelijk alles bepaalt. De gemeente steekt er geen cent in en zo moeten we er maar op vertrouwen dat de projectontwikkelaar voldoende oog en oor heeft voor de belangen van de omwonenden.’ SP zal binnenkort in samenwerking met de bewoners verder kijken naar vervolgacties.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk