Vaste lasten verlagen: hoe pak je dat aan?

Elke maand verdwijnt er weer een heleboel geld naar vaste plekken. Je betaalt geld voor de huur of hypotheek van je woning, aan abonnementen, verzekeringen, de auto en nog veel meer. Toch is het iedere maand weer even schrikken hoeveel van de rekening verdwijnt op het moment dat de vaste lasten worden afgeschreven. Zeker nu het alledaagse leven eigenlijk al steeds duurder wordt.

De meeste mensen doen er juist in de huidige tijd dan ook alles aan om te besparen. Besparen kan al door simpele veranderingen in de alledaagse bestedingen aan te brengen. Je kunt echter nog meer winst behalen door ook de vaste lasten te verlagen. Hoe fijn is het als je maandelijks standaard geld bespaart? Toch is dit ook niet altijd even eenvoudig. Sommige kosten liggen nou eenmaal vast. Er is echter ook goed nieuws: er zijn namelijk genoeg manieren waarop de vaste lasten wél verlaagd kunnen worden. In dit artikel geven we enkele tips die hierbij kunnen helpen.

geld

Neem je abonnementen onder de loep
Door de jaren heen sluit je heel wat abonnementen af. Bijvoorbeeld voor televisie, bellen en internetten. Maar denk ook aan tijdschriften, streamingdiensten, enzovoorts. Dit lijken allemaal kleine bedragen te zijn, maar onder de streep loopt dit best op. Bovendien zijn dit kosten die niet vast hoeven te liggen. Je kunt ze vaak op elk moment opzeggen of aanpassen. Daarom goed om bij de abonnementen te beginnen en deze kritisch onder de loep te nemen.

Want gebruik je eigenlijk wel alle diensten waarop je geabonneerd bent? Denk bijvoorbeeld aan televisie en bellen. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig standaard voor Internet only, omdat ze geen gewone televisie meer kijken en al helemaal geen vaste lijn meer gebruiken. Dan is het zonde als je hier wel elke week geld aan uitgeeft. Je kunt al snel enkele tientjes besparen door enkel een abonnement voor internet af te sluiten.

Kijk ook naar de streamingdiensten waar je op geabonneerd bent. Gebruik je ze allemaal wel evenveel? Veel diensten zijn gemakkelijk maandelijks opzegbaar. Je kunt ze bovendien ook weer heel gemakkelijk verlengen. Kijk je momenteel dus niet, maar wil je over een half jaar je abonnement vernieuwen omdat er dan een serie uitkomt die je volgt? Betaal dan niet al die maanden door zonder dat je iets anders kijkt, maar zeg je abonnement tijdelijk af en vernieuw deze pas op het moment dat je hem weer gebruikt. Zo bespaar je eenvoudig enkele euro’s per maand.

Check je verzekeringen
Weet je eigenlijk wel hoe je verzekerd bent? De meeste mensen hebben bijvoorbeeld al jaren dezelfde zorgverzekeraar en dezelfde dekking. Zonde, want soms kun je veel besparen door te veranderen. Je kunt ook denken aan verzekeringen voor spullen. Misschien was je laptop bijvoorbeeld eerst die dure verzekering wel waard, maar dat is na enkele jaren zeker niet meer het geval. Dan kan die verzekering gemakkelijk omlaag of zelfs helemaal weg.

Overweeg verduurzamende maatregelen
Energie is momenteel erg duur. Daarom kan het zeker de moeite waard zijn om je huis verder te verduurzamen. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar draag je ook je steentje bij aan het geld. Bovendien betreft het een investering. Uiteindelijk verdien je dit geld vanzelf weer terug en levert het alleen nog maar voordelen op. Wist je dat je soms zelfs in aanmerking komt voor een subsidie? Dan is de terugverdientijd nog korter. Goed om hier verder onderzoek naar te doen binnen jouw gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk