Kun je verduurzamen zonder het elektriciteitsnet te belasten?

Verduurzaming, er gaat geen dag voorbij zonder dat je dit woord hoort of zelf gebruikt. Mensen zijn zich ter dege bewust van de veranderende energiemarkt en -behoefte. De Groningse gaskraan is dicht, het landelijke stroomnet is steeds vaker overbelast. Hoe kun je als particulier tóch duurzamer wonen en leven, zonder gewaagd te zijn aan het stroomnet?

Duurzamer wonen zonder extra stroom te verbruiken
Demissionair minister Jetten kondigde aan dat er stevige maatregelen aankomen om overbelasting van ons stroomnet te voorkomen. Toch geven de netbeheerders aan dat we tot 2050 nog zullen kampen met een elektriciteitsnetwerk dat niet is ingericht voor de huidige energieconsumptie. Je huis aansluiten op een warmtepomp en de gasleiding afsluiten is daarom behalve duur, ook riskant. Je zult maar zonder stroom zitten in een koude winter.

Duurzamer wonen kan door je huis te isoleren. Dakisolatie plaatsen kunnen handige mensen zelf. Daarmee voorkom je het grootste warmteverlies. Heb je nog geen kunststof kozijnen? Dan is dit hét moment om die aan te schaffen. Per vierkante meter beglazing kan er veel geld bezuinigd worden op jaarbasis. Zo leren we van Het Kozijnenhuis, een specialist in kunststof kozijnen in het noorden van ons land.

Betere gewoontes aanwennen
Stook je in de koude maanden je huis warm? Dan kun je daar ook nog betere gewoontes voor aanleren. Denk aan deze tips:

  • Gebruik de verwarming niet in ruimtes waar je niet verblijft.
  • Sluit alle deuren (binnen) in je huis. Zo ontstaat er geen verlies tussen de verschillende ruimtes
  • Ventileer! Een huiskamer met een hoge luchtvochtigheid is moeilijk warm te krijgen dan een kamer waar de lucht wat droger is
  • Zet de thermostaat al lager ongeveer een uur voordat je gaat slapen. De woonkamer blijft nog wel een tijdje op temperatuur.

Duurzaam onderweg zijn
Je kunt natuurlijk een elektrische auto kopen. Dan voel je je erg duurzaam en je stoot natuurlijk geen vervuilende gassen uit. Maar ook een elektrische auto heeft veel stroom nodig als je deze gaat opladen. Moderne hybride auto’s kunnen de uitstoot al aanzienlijk beperken, heb je die categorie al overwogen? Misschien cliché, maar korte ritjes kun je ook prima fietsen of lopen. En heb je een half uurtje door de kou gelopen, dan voelt een woonkamer van 18 graden al heerlijk warm aan! Dus hoef je daar ook geen verwarming meer te gebruiken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk