Van de fractievoorzitter (Blog)

VVD staat voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Iets wat we afgelopen raadsvergadering weer met verve hebben laten zien. Op de agenda van de raadsvergadering van 26 juni jl. stonden een paar belangrijke voorstellen waar onze fractie met succes enkele wijzigingen in heeft kunnen aanbrengen om het meer liberaal te maken.

In het Preventie- en handhavingsplan Alcohol is, met een ruime meerderheid, een VVD amendement aangenomen die voorkwam dat de gemeente de verkoop van alcohol in sportkantines ging verbieden als er jeugd bij aanwezig is. Op zich goed om onze jeugd te beschermen tegen het misbruik van alcohol omdat we weten dat overmatig gebruik van alcohol op jonge leeftijd schadelijk kan zijn. Maar dit blijft in eerste instantie een verantwoordelijkheid van het kind zelf en diens ouders. En daarnaast is een dergelijk verbod niet handhaafbaar en beperkt het de vrijheid van andere. En hoe moeten de verenigingen de broek omhoog houden als we meer van hun verwachten maar we ze de mogelijkheden om extra inkomsten te verwerven inperken. Wel vinden wij als VVD dat er ook een verantwoordelijkheid bij onze verenigingen ligt en we hebben derhalve in het beleidsstuk laten opnemen dat verenigingen een schenkbeleid moeten hebben waarin geregeld wordt hoe een vereniging omgaat met hun verantwoordelijkheid op het gebied van alcohol.

Daarnaast heeft de VVD ingestemd met een voorstel, wat dankzij het CDA op de agenda is gekomen, wat voorkomt dat de verenigingen onnodig hoge kosten zouden gaan krijgen ten gevolge van een wetwijziging.

In het WMO beleidsplan zijn toezeggingen gedaan naar de VVD wat moet zorgen dat we als raad aan het stuur blijven mbt tot de transities. Dit dossiers beslaat straks ruim 1/3 deel van onze begroting en we willen als VVD, zonder dat er iemand tussen het wal en het schip geraakt, wel dat we de kosten onder controle houden. Onze linkse vrienden grijpen al gauw naar de OZB knop maar daar moeten ze toch echt met hun handjes afblijven. Wij willen vooral dat mensen in hun kracht komen en hun omgeving en netwerk gebruiken om enkele basale zorgtaken op te pakken. Na het reces zullen we weer verder spreken over de transities.

Ook een belangrijk voorstel betrof een coördinatieregeling mbt bestemmingsplan Blokhoeve. Een bestemmingsplan wat door de raad al in 2013 is vastgesteld maar door de Raad van State op onderdelen is vernietigd na succesvol bezwaar van de ondernemers in dat gebied. De gemeente en de ondernemers lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Voor de VVD genoeg reden om samen met het CDA een amendement in te dienen om te zorgen dat er omgevingsmanagement wordt toegepast. Omgevingsmanagement heeft als doel de betrokken partijen goed mee te nemen in de ontwikkelingen zodat er gedragen oplossingen komen. Dit werd ontraden door de wethouder en heeft het helaas ook niet gehaald. We zijn teleurgesteld want nu lijkt het alsof de wethouder geen zin heeft om in gesprek te gaan met de ondernemers en andere betrokkene in de wijk. Een gemiste kans en we hopen oprecht dat het geluid van de ondernemers en inwoners nog wel wordt gehoord. Wij zullen daar als VVD wel op blijven toezien.

Het politiek jaar is bijna voorbij. Op 10 juli behandelen we nog de jaarrekening 2013 en de voorjaarsnota die richting geeft voor de begroting 2015. Hierin zitten vooral de uitwerkingen van het coalitieakkoord maar nog genoeg punten om ons liberaal geluid te laten horen.

Over 2 weken de volgende blog met wat meer over de voorjaarsnota en indien er iets te melden valt natuurlijk eerder.

Met liberale groet,

Mark Snoeren

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren